Poslastica kojoj nećete odoleti: Ko jednom proba recept za ove krofne uvek će mu se vraćati, nema greške
Foto: Kati Molin / Alamy / Alamy / Profimedia

ukusno

Poslastica kojoj nećete odoleti: Ko jednom proba recept za ove krofne uvek će mu se vraćati, nema greške

Već pri prvom zalogaju osetićete magiju i zadovoljstvo će preplaviti sva vaša nepca

Objavljeno:

Zima je pravo vreme za uživanje u onim kolačima koji zahtevaju malo dužu pripremu. Ovo domaćicama ne pada teško, jer ionako napolju nemaju šta da rade.

Ukoliko vam se dopao recept za Dubai čokoladu i mafine sigurni smo da će krofne biti još jedan dezert koji će vaši ukućani jedva dočekati. Sastojci su takvi da stvaraju neviđenu magiju i bude sva čula.

Pa da pređem na recept. Evo šta je sve potrebno za čuvene Dubai krofne.

Sastojci:

  • 500 g mekog brašna + malo za valjanje testa
  • 2 jaja
  • 1 kocka kvasca
  • 50 g šećera i 1 mala kašika za kvasac
  • 80 gmaslaca
  • 200 ml + 3 velike kašike za kvasac
  • 100 ml slatke pavlake za kuvanje
  • 4 velike kašike ruma
  • Prstohvat soli
  • 1 l ulja za prženje
  • Šećer u prahu za posipanje (količina po želji)

Za punjenje:

  • 200 grama kadaifa
  • 200 grama namaza od pisataća
  • 1 kašika maslaca

Šećer stavite u toplo mleko, a potom izmrvite kvasac i izmešajte. Dodajte malo brašna tek toliko da se pokrene proces fermentacije. Kad zapenuša vreme je za pripremu testa.

U posudu stavite brašno, pa u to dodajte kvasac. Zatim u to dodajete otopljeni maslac, slatku pavlaku za kuvanje sobne temperature, jaja, rum, šećer i prstohvat soli. Mikserom sjedinite sve sastojke.

Potom pokrijte posudu krpom i ostavite testo na toplom da se diže sat vremena. Nakon dizanja istresite testo na pobrašnjenu površinu. Zatim brašnom pospite i gornji deo.

Preručite testo na radnu površinu i oklagijom ga rastanjite na debljinu od oko 1,5 centimetara. Uzmite čašu koja ima tanak rub i vadite krofne. Ostavite ih da narastaju 30 minuta.

U dublju šerpu stavite ulje da se dobro ugreje, pa temperaturu smanjite na srednju jačinu. Pržite krofne nekoliko minuta s jedne, pa s druge strane dok ne dobiju lepu žuto-zlatnu boju.

Kad su gotove stavite ih na ubrus.

Na malo maslaca prepržite kadaif, pa ga pomešajte s domaćom kremom od pistaća. Ohlađene krofne punite tim nadevom. Uživajte u ukusu koji će izazvati lavinu zadovoljstva pod vašim nepcima.

Bonus video:

01:43

JEDNOSTVAN RUČAK UZ SLATKIŠ NA KRAJU NA ZLATIBORSKI NAČIN! Obradujte ukućane ovim receptom: Brzo, lako, a ukusno

(Espreso/Glossy/Ilić Milica/prenela:B.S.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.