
majstorski
Sočna pita bez kora spremna očas posla: Biće vam spas kada imate malo vremena, a ukus osvaja na prvi zalogaj
Bogata, izdašna i ukusna domaća pita sa sirom i povrćem na turski način pecivo je koje treba da proba svaka kuća. Priprema je brza i jednostavna, a rezultat fenomenalan.
Turska kuhinja je vrlo popularna na našim prostorima, a najviše poštovalaca imaju pite kakve se pripremaju na Istoku. Uglavnom je reč o pitama od kora, kako kupovnih, tako i domaćih, koje se razvlače, ali postoji i mnogo recepata za turske pite od brašna koje su jednako ukusne i slasne.
Jednu od njih pronašli smo na popularnom kanalu na platformi YouTube koji deli terske recepte, a uputstvo za pripremu ove pite bez kora pogledalo je više od 11,5 miliona ljudi.
Ona se pravi lako, zasitna je, vrlo bogata i nešto što zaista vredi probati.
Sastojci:
- 2 krompira
- 4 jajeta
- 3,5 šolje brašna
- 2 kesice praška za pecivo
- 1 kašičica soli
- 1,5 čaša mleka
- 100 g feta sira
- 1 čaša ulja
- rendani kačkavalj po izboru
- 2 paradajza
- 3 paprike
- 2 mlada luka
Priprema
- Oljuštite krompir i paradajz (prethodno stavite paradajz da odstoji u vodi da bi se lakše ljuštio). Iseckajte ih na kockice.
- Sitno iseckajte luk i papriku.
- Potom dobro umutite jaja, pa u njih ubacite iseckan luk, papriku, krompir i paradajz. Dodajte feta sir isečen na kockice, pa nalijte mleko i ulje, posolite i promešajte dobro.
- Sledeći korak je dodavanje brašna, koje ste prethodno pomešali s praškom za pecivo. Ubacujte suve sastojke malo po malo, uz neprestano mešanje kako biste razbili grudvice čim se formiraju.
- Kada dobijete homogenu smesu, prelijte je u posudu za pečenje, koju ste prethodno obložili pek-papirom, pa pospite pitu rendanim kačkavaljem po ukusu.
- Pecite u rerni zagrejanoj na 200°C, najmanje 25 minuta, u zavisnosti od efikasnosti rerne.
Bonus video:
(Espreso/Glossy/T.S.R./prenela:B.S.)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!