nema boljeg
STARI RECEPT SA PAPIRA ZA ORIGINALNI KLOT PASULJ KAKAV SE KUVAO U JUGOSLAVIJI: Mesa ni u tagu, a ukus božanstven
Pasulj spada u jedno od najčešće pripremanih jela
Ovo tradicionalno jelo bilo je nezaobilazno i u staroj Jugoslaviji. Tada se najčešće pasulj pripremao bez mesa. Čuveni klot pasulj bio je čest gost na trpezama porodica u Jugoslaviji. Za njegovu pripremu vam nije potrebno neko posebno iskustvo u kuhinji, a kako se sprema pročitajte u nastavku recept.
Sastojci:
- 400 g tetovca
- 2 glavice crnog luka
- 1 lovorov list
- 1 šargarepa
- so, biber
- Za zapršku:
- malo masti
- 1 ili 1,5 kašika brašna
- slatka začinska paprika
Priprema:
Pasulj potopite u vodi i ostavite malo da nabubri. Najbolje bi bilo preko noći, ali ako ste zaboravili, može i kraće. Zatim tu vodu prospite. Luk i šargarepu iseckajte sitno i propržite na masti. Dodajte pasulj, nalijte vodu, dodajte lovorov list, so i biber pa ostavite da se kuva nekih 2 sata ili dok zrna pasulja ne omekšaju.
Pred kraj stavite zapršku koju ste napravili tako što ste na malo masti propržili brašno (ne sme da zagori) i dodali slatku začinsku papriku i malo čorbe od pasulja. Kada propržite sipajte u pasulj i još kratko kuvajte.
Bonus video:
(Espreso/T.M./Stvarukusa)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!