AKO VAS MUČE ALERGIJE OVE BILJKE NIKADA NE DRŽITE U KUĆI: Napraviće vam još veći HAOS
Biljka, Foto: ANATOLI SHUNEVICH / Alamy / Alamy / Profimedia

pažnja

AKO VAS MUČE ALERGIJE OVE BILJKE NIKADA NE DRŽITE U KUĆI: Napraviće vam još veći HAOS

Bršljan može izazvati dermatitis, ne samo iz listova i stabljika, već i iz korena

Objavljeno:

Proleće je skoro tu, a to znači da za mnoge počinje period kijanja, kašljanja i suzenja očiju. Ali ako osetite simptome alergije, postoji i mogućnost da pretnja dolazi iz vašeg doma u obliku sobnih biljaka. Četiri sobne biljke otežavaju disanje ako imate određene alergije na polen ili buđ, tvrde stručnjaci iz kompanije „Fionase“, a prenosi Best Life.

Paprati

Paprati su omiljene zbog svog bujnog zelenog lišća i malog održavanja, ali neki ljudi sa alergijama ili astmom mogu iskusiti pogoršanje simptoma u njihovom prisustvu. – Paprat se obično bira kao kućna biljka jer je netoksična, što je čini dobrom opcijom za ljude sa decom i kućnim ljubimcima – objašnjavaju stručnjaci iz kompanije Flonase.

Međutim, udisanje spora paprati može pogoršati alergije.

Srebrna kiša, Cvet, Biljka
foto: Printscreen YouTube/Kruna VD

– Paprati su takođe sklone rastu buđi u svom tlu, što takođe može izazvati alergije. Udisanje spora plesni može izazvati tipične simptome alergije kao što su kijanje i svrab -navode još stručnjaci.

Fikus Bendžamin

Stručnjaci Flonase upozoravaju da fikus Bendžamin takođe može izazvati neprijatne simptome.

– Ovaj fikus je relativno čest alergen u zatvorenom prostoru, koji može da izazove alergijski rinitis i astmu – upozoravaju stručnjaci.

Biljke fikusa takođe mogu osloboditi sitne čestice lateksa, hemijskog jedinjenja sličnog njegovom soku, ali odvojenog od njega. Ove čestice mogu biti iritantne za oči i kožu i mogu izazvati kijanje.

Juka

Studija iz 2014. godine u časopisu „Allergy and Asthma Proceedings“ proučavala je brojne ukrasne biljke kako bi utvrdila koje su izazvale najuočljivije alergijske ili astmatične reakcije.

Uključili su 150 pacijenata sa astmom ili alergijskim rinitisom i 20 zdravih kontrolnih subjekata, a zatim su sproveli kožne testove da bi odredili nivo osetljivosti svakog subjekta na različite vrste.

Otkrili su da je stopa pozitivnosti kožnih testova na ukrasne biljke bila posebno visoka kod pacijenata sa poznatom istorijom alergijskog rinitisa, osetljivosti na hranu i izloženosti kućnim biljkama. Najviše reakcija izazvale su biljke juke, koje su zahvatile više od polovine ispitanika.

– Iako je ova biljka atraktivna u zatvorenom prostoru, najbolje je da je izbegavate ako ste alergični – slažu se stručnjaci Flonase.

Bršljan

Bršljan je još jedna kućna biljka koja može izazvati simptome ako ste osetljivi. Konkretno, možete doživeti kontaktni dermatitis ako dodirnete biljku, kažu stručnjaci.

– Osetljivost na bršljan je češća nego što se mislilo – kaže studija JAMA Dermatology

– Ova uobičajena ukrasna biljka može izazvati dermatitis, ne samo iz listova i stabljika, već i iz korena. Važno je naglasiti da dermatitis može klinički da liči na dermatitis otrovnog bršljana. Takođe je vredno napomenuti da ne postoji botanička veza između engleskog bršljana i otrovnog bršljana, ali oba mogu izazvati alergijsku reakciju. Iako engleski bršljan nije toliko opasan kao otrovni bršljan istog imena, ipak može izazvati blage alergije i iritacije – navodi tim Flonase.

Bonus video:

02:28

PRIPREMA LIGNJI NA MORNARSKI NAČIN! Kulinarski šou Majke i snajke objedinjuju znanje i dobru zabavu: Ne propustite OVAJ recept

(Espreso/Srpski portal/Prenosi A.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.