OVO JE JEDINI NAČIN DA SPREČITE ALERGIJU KOD DECE: Doktorka Rusanova otkriva u kojim stvarima roditelji greše
Dete, Foto: Anna Kaczor / Panthermedia / Profimedia

pažnja

OVO JE JEDINI NAČIN DA SPREČITE ALERGIJU KOD DECE: Doktorka Rusanova otkriva u kojim stvarima roditelji greše

Doktorka i nutricionistkinja otkriva kako da smanjite rizik od razvoja alergija kod dece!

Objavljeno:

Sve je više različitih alergija kod dece i, iako ne postoji ništa što možete da uradite a da sasvim sigurno sprečite razvoj alergija, postoje neke stvari koje mogu da smanje rizik.

Nutricionitskinja i doktorka Daria Rusanova kaže da što je dete izloženo manjem broju mikroorganizama, to je veći rizik da razvije neke alergijske reakcije. Zbog toga je njen savet da trudnice i dojilje jedu što raznovrsnije.

Osim toga, u intervjuu za iz.ru je istakla da preterana zaštita mališana od kontakta sa okolinom, takođe nije dobra. Nutricionistkinja dr Rusanova kaže da su alergijske reakcije u mnogim slučajevima posledica disbalansa crevne flore, te da istovremeno dođe do smanjenja dobrih mikroorganizama koji su važni za imunitet, i do povećanja patogenih bakterija.

alergija, Polen
foto: Tamara Trajković

Ona ističe da je želja za sterilnim okruženjem, kao i široka upotreba antiseptika, ograničavanje kontakta mališana sa zemljom i životinjama, dovela do smanjenja mikrobioma kože i creva, te da zbog toga sada oni slabije "brane" organizam.

"Činjenica je da kada se dete rodi, bakterije 'treniraju' njegov imuni sistem da prepozna loše bakterije, a da mirno reaguje na one dobre. Što je izloženo manjem broju različitih mikroorganizama, veće su šanse da se javi alergijska reakcija jer ’loše istreniran’ imuni sistem postaje agresivniji prema spoljašnjim izvorima, poput nekih sastojaka u hrani", pojašanjava doktorka.

Najjači imuni sistem i najmanju podložnost alergijskim reakcijama imaju oni koji imaju bogatu mikrobiotu. Deo mikrobiote dete dobija od majke po rođenju, dok ostalo zavisi od ishrane i okruženja bebe.

dete
foto: MANDY GODBEHEAR / Alamy / Alamy / Profimedia

"Tokom dojenja, bebina mikroflora u crevima zavisi od onoga što majka jede. Zato bi ishrana trudnica i dojilja trebalo da bude što raznovrsnija, kako bi dete dobilo dobru osnovu koja će ga štititi u prvim mesecima, pa čak i godinama života", kaže dr Rusanova.

Njen savet je da ne ograničavate detetu unos određenih namirnica, osim ukoliko za to postoji medicinski razlog. Posebno je korisno davati mališanima fermentisanu hranu – kiselo voće i povrće, kefir, jogurt, kao i hranu bogatu vlaknima – povrće, voće, mahunarke, savetuje nutricionistkinja.

Na osnovu brojnih istraživanja, doktorka savetuje da detetu ne branite da kopa po zemlji, na primer, jer to njegovom organizmu pomaže da razlikuje "domaće" odnosno dobre bakterije i mikroorganizme od onih opasnih.

Bonus video:

02:28

PRIPREMA LIGNJI NA MORNARSKI NAČIN! Kulinarski šou Majke i snajke objedinjuju znanje i dobru zabavu: Ne propustite OVAJ recept

(Espreso/Yumama/Prenosi A.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.