ODABERITE PRAVE BILJKE ZA TERASU, UKRASIĆE VAŠ BALKON I BIĆE NIKAD LEPŠI: Vole sunce i toplotu, rašće kao lude
Terasa sa cvećem, Foto: Printscreen/Youtube/mojeselo-tvemisijaimagazin9506

morate da znate

ODABERITE PRAVE BILJKE ZA TERASU, UKRASIĆE VAŠ BALKON I BIĆE NIKAD LEPŠI: Vole sunce i toplotu, rašće kao lude

Kada birate biljke za vaš otvoreni prostor, uzmite u obzir sledeće savete

Objavljeno:

Kada birate cveće za balkon, trebalo bi obratiti pažnju na nekoliko važnih stvari, budući da nisu sve biljke prikladne za svaki prostor. Naime, neko cveće traži više sunca, dok drugo bolje uspeva u hladu.

Ako imate želju da vaša terasa izgleda raskošno od proleća do jeseni, prilagodite biljke koje sadite položaju u kom se ona nalazi.

Cveće koje voli više sunca

Ukrasno, balkonsko cveće uglavnom voli sunce, ali bi trebalo razlikovati biljke koje dobro podnose sunce i one kojima je sunčeva svetlost neophodna da bi živele i cvetale. Ukoliko je vaša terasa osunčana tokom većeg dela dana, onda su za nju idealne biljke poput petunije, muškatle, pustinjske ruže i verbene.

Petunije su jedno od najpopularnijih i najzastupljenijih balkonskih cvetnica. Najbolje uspevaju na osunčanim mestima koja su zaštićena od vetra. Odgovaraju im i delimično osenčena mesta. Zahtevaju redovno zalivanje, a bolje će cvetati ako im redovno uklanjate osušene latice.

Petunije, Calibrahoa, Milion Bels, Cveće, Biljke
foto: PRINTSCREEN YOUTUBE/OGRÓD NA BALKONIE

Muškatle su takođe cveće popularno za terasu, a jednostavne su i prilagodljive za gajenje. Ako ih čuvate na adekvatan način u toku zime, mogu opstati godinama. Vole direktno sunce, toplotu i traže umereno zalivanje.

Pustinjska ruža voli sunčana, topla mesta, a ne prija joj hladniji vazduh, jer može da ugrozi njen opstanak. Ova biljka zahteva redovno zalivanje, ali tek kada zemlja u saksiji postane skroz suva.

Verbena je možda najzahvalnija za uzgajanje, jer je prilično otporna, dobro podnosi visoke temperature, čak i sušu, a ne smeta joj ni direktno sunce. Zalivanje joj je potrebno kada se zemlja potpuno osuši. Ako želite da duže cveta, krajem jula je obavezno orežite.

Biljke kojima više prijaju hladovina i balkoni u senci

Ako je tokom većeg dela dana na vašoj terasi hladovina, izaberite biljne vrste poput lepog jove, begonije, fuksije i raskošnog bršljana.

Lepi jova spada u veoma popularne letnje biljke, jer cveta tokom cele sezone. Lak je za uzgajanje, traži minimalnu negu, a ne podnosi direktno sunce. Međutim, nemojte ga držati ni u dubokom hladu, jer će prestati da cveta. NJemu najviše odgovaraju balkoni koji su u senci. Ne bi trebalo svakodnevno da ga zalivate, već svaki drugi dan.

Begonija takođe najbolje uspeva na senovitim mestima. Traži redovno zalivanje, ali je potrebno paziti da voda ne ide po listovima i cvetovima, kako ne bi došlo do razvoja gljivičnih bolesti. Ova biljka ne voli promaju, a ni hladan vazduh.

Fuksija je nepravedno zapostavljeno balkonsko cveće koje voli hlad. Krase je zanimljivi i dekorativni cvetovi, a njene stabljike dostižu dužinu od nekoliko metara i vrlo se brzo granaju i šire. Fuksija voli mesta koja su osunčana samo rano ujutru, potrebno joj je malo svetlosti tokom dana. Veoma je važno da je redovno zalivate; zemlja u koju je zasađena ova biljka nikada ne bi trebalo da bude suva.

Bršljan je poznat kao šumska biljka, pa je prirodno da voli senku, kao i mnogo vlage, zbog čega ga je leti potrebno obilno zalivati.

Bonus video:

02:28

PRIPREMA LIGNJI NA MORNARSKI NAČIN! Kulinarski šou Majke i snajke objedinjuju znanje i dobru zabavu: Ne propustite OVAJ recept

(Espreso/Novosti Magazin/Prenosi A.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.