ovo ostavlja bez reči
NAJLEPŠA POSLASTICA SA GRIZOM I ORASIMA: Turski kolač "šekerpare" - osvaja na prvi zalogaj, sočan i preukusan
Turski kolač "šekerpare" je najlepša poslastica sa grizom i orasima, a osvaja na pravi zalogaj koliko je sočan i preukusan
Srpska kuhinja nam je svima omiljena, jer naši specijaliteti su predobri, kako od kuvanih jela, raznih peciva, pita, kolača, torti...
Ko god dođe u našu zemlju obraduje se pasulju, sarmi, prebrancu, domaćoj proji...
Isto tako ne možemo da ne spomenemo da su Turkinje takođe izvrsne domaćice, a ono što one prave najbolje jeste originalna torta "Šeherezada" kakvu samo one znaju da spreme.
Mi obožavamo da je jedemo, ali ćete sada još više zavoleti jedan njihov slatkiš koji se sprema brzinski, a u ustima topi svako parče.
U pitanju je kolač "šekerpare" - griz, orasi, jednostavno neodoljivo.
Sastojci i recept su pred vama:
orasi - bademi ili drugi orašasti plodovi po želji
maslac - 125 g (1 pakovanje)
brašno - 2 šolje
šećer - 1 šolja
prašak za pecivo - 1 kesica
jaja - 2 komada, srednje veličine
vanilin šećer - 1 kesica
griz - 1 šolja
Za sirup treba:
šećer - 3 šolje i još toliko vode
NAČIN PRIPREME
Skuvajte sirup za kolač. Treba da se ohladi dok vi pravite testo.
U činiji umutite maslac i šećer. Dodajte jaja, ali odvojite 1 žumance za premazivanje kolača.
Dodajte griz zajedno sa vanilin šećerom i praškom za pecivo.
Mutite mikserom ponovo nekoliko minuta.
Sipajte prosejano brašno i zamesite testo.
Napravite loptice veličine oraha. Stavite ih u tepsiju, koju ste prethodno nauljali i blago ih pritisnite.
Na svaku lopticu stavite po jedan orah ili drugo koštunjavo voće.
Premažite žumancetom. Stavite da se peče na 180 stepeni.
Izvadite ih kada porumene, pa ih prelijte ohlađenim sirupom.
Ovakav kolač Turkinja svakoga ostavlja bez teksta.
Bonus video:
(Espreso/Bonapeti.rs/Prenela: N.J)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!