napravite što pre
NAJUKUSNIJE TESTO KOJE DO SADA NISTE PROBALI: Arapska pita "fatajer" - punjena sirom i mesom, nema joj ravne
Arapska pita "fatajer" punjena sirom i mesom je najukusnije testo, a nijedna joj nije ravna
Pite su nam uvek omiljeni izbor kada odemo u pekaru, jer nam krene voda na usta kada vidimo da su punjene sirom, pečurkama, mesom, kupusom...
Osim što na poslu uvek jedemo nešto kupljeno, a isto tako i kod kuće gledamo da što manje radnim danim provodemo u kuhinji, za ručak su najbolji izbor - pohovane pečene paprike sa sirom koje su brutalno dobre, a treba vam minimalno vremena i uloženog truda.
Ono što će mnogi će se iznenaditi kada vide kako Arapkinje prave pitu sa sirom i mesom koja nosi naiv "fatajer".
Drugi dan je još ukusnija, a nema šanse da ste imali prilike da probate takvu negde.
Čim je jednom probate, zaboraviteće na bilo koju drugu.
Recept sa svim sastojcima je ispred vas:
Za testo:
100 ml maslinovog ulja
450 ml mlake vode
2 kašike šećera
720 g brašna
1 kašika soli
1 kesica suvog kvasca
Za nadev od sira:
1 kesica suvog kvasca
300 g sitnog sira
1 kašika origana
60 g krem-sira
1 veliko jaje
Priprema testa:
Sipajte suvi kvasac u malo mlake vode, dodajte so, šećer i malo brašna, pa dobro razmutite i ostavite na 10 minuta.
Potom dodajte maslinovo ulje, ostatak brašna i vodu i zamesite tako da dobijete glatko i blago lepljivo testo. Ako bude previše lepljivo, dodajte još brašna, jedno po jednu kašiku, do ne budete zadovoljni.
Testo odmah podelite na 24 dela i napravite loptice od njih. Poređajte ih po plehu obloženom pek-papirom, prekrijte folijom i ostavite da narastu, oko 60 minuta.
Za fil od sira: Pomešajte sve sastojke, pa promešajte da se lepo sjedine i stavite u frižider.
Za fil od mesa: Sitno seckan crni luk, izgnječen beli luk, paradajz i seckani peršun stavite u blender dok se lepo ne usitni i ne sjedini, pa prospite tečnost koja će se napraviti.
Ovako usitenjeno povrće pomešajte sa ostalim sastojcima za nadev od mesa, pa promešajte. Pokrijte i stavite u frižider.
Priprema pite sa sirom i mesom:
Uključite rernu na 180 stepeni.
Na pobrašnjenoj površini, jednu po jednu lopticu testa razvucite oklagijom ili dlanom (trebalo bi da bude oko 10-13 centimetara u prečniku).
Rasporedite kašikom fil po sredini testa, najviše oko 2,5 cm od ivice.
Potom povucite ivice testa nagore oko fila kako ne bi ispadao, pa spojite krajeve da biste napravili oblik čamca.
Pecite dok ne porumeni, oko 15-20 minuta.
Služite toplo.
Napomena
Ovako napravljene pite mogu da ostanu sveže i jestive ako se drže zatvorene u frižideru nekoliko dana.
Bonus video:
(Espreso/Stil/Milna Đukić/Glossy/Prenela: N.J)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!