OVO JE 6 NAMIRNICA KOJE SU BOGATE ZDRAVIM MASTIMA: Možete ih jesti bez razmišljanja o POVIŠENOM HOLESTEROLU
Ishrana, Foto: Profimedia

pažnja

OVO JE 6 NAMIRNICA KOJE SU BOGATE ZDRAVIM MASTIMA: Možete ih jesti bez razmišljanja o POVIŠENOM HOLESTEROLU

Određene namirnice sa visokim sadržajem masti sadrže važne hranljive materije koje mogu biti od koristi za naše zdravlje

Objavljeno:

Iako su masti u ishrani nekada izbegavane i smatrane glavnim faktorom koji doprinose srčanim oboljenjima, istraživanja su otkrila da postoje i dobre masti.

Namirnice bogate mastima koje su hranljive

Avokado

Dok većina voća prvenstveno sadrži ugljene hidrate, avokado je pun masti. Ima oko 80% masti što je više od većine životinjskih namirnica. Avokado je takođe među najboljim izvorima kalijuma u ​​ishrani, obezbeđujući 15% dnevne vrednosti po porciji od 150 grama. Pored toga, ima antioksidativna jedinjenja. Avokado se smatra i odličnim izvorom vlakana.

Tamna čokolada

Veoma je bogata mastima, a masti čine oko 65% kalorija. Važno je odabrati tamnu čokoladu sa najmanje 70% kakaa, jer druge sorte sadrže više šećera i manje hranljivih materija i antioksidanata koje tamna čokolada pruža. Pored toga, crna čokolada sadrži vlakna i nekoliko značajnih hranljivih materija, uključujući gvožđe i magnezijum. Takođe je pun antioksidansa kao što je resveratrol, isti antioksidans koji crvenom vinu daje zdravstvene prednosti, i epikatehin, koji može imati svojstva protiv starenja i poboljšanja performansi.

Čokolada
foto: Jaroslav Kvíz / Ifood SM / Profimedia

Cela jaja

Nekada su cela jaja smatrana nezdravim jer su žumanca bogata holesterolom i mastima. Međutim, nove studije su pokazale da holesterol u jajima ne utiče negativno na holesterol u krvi, barem ne kod većine ljudi, piše Healthline. Pored toga, jaja su bogata hranljivim materijama, sadrže razne vitamine i minerale. Jedan primer je holin, hranljiva materija koja je neophodna za zdravlje mozga i nerava. Jedno jaje (50 grama) obezbeđuje 27% holina. Jaja su takođe hrana pogodna za gubitak težine. Bogate su proteinima, što vam može pomoći da ostanete siti između obroka i da smanjite višak kalorija.

Masne ribe

Masna riba se široko smatra jednim od najhranljivijih izvora životinjskih proteina. Ovo uključuje ribu kao što je losos, pastrmka, inćuni, skuša, sardine i haringe. Ove ribe su pune omega-3 masnih kiselina koje su zdrave za srce, visokokvalitetnih proteina i raznih vitamina i minerala.

Orašasti plodovi

Sadrže puno zdravih masti i vlakana i dobar su biljni izvor proteina. Orašasti plodovi takođe sadrže vitamin E i puni su magnezijuma, minerala kojeg većina ljudi ne dobija dovoljno. Zdravi orašasti plodovi uključuju bademe, orahe, makadamije i mnoge druge.

Ekstra devičansko maslinovo ulje

Ima visok sadržaj oleinske kiseline, masne kiseline sa snažnim antiinflamatornim svojstvima. Ova mast je suštinska komponenta mediteranske dijete, za koju se pokazalo da ima brojne zdravstvene prednosti u vezi sa zdravljem srca, upravljanjem šećerom u krvi i kontrolom težine.

Bonus video:

02:28

PRIPREMA LIGNJI NA MORNARSKI NAČIN! Kulinarski šou Majke i snajke objedinjuju znanje i dobru zabavu: Ne propustite OVAJ recept

(Espreso/Novosti magazin/Prenosi A.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.