OVAKVE VREMENSKE PRILIKE UBRZAVAJU SEZONU ALERGIJA: Na ove simptome OBRATITE PAŽNJU, evo kada da se javite LEKARARU
Alergija, Foto: Profimedia

pažnja

OVAKVE VREMENSKE PRILIKE UBRZAVAJU SEZONU ALERGIJA: Na ove simptome OBRATITE PAŽNJU, evo kada da se javite LEKARARU

Terapija se mora uzimati redovno i početi što ranije

Objavljeno: 21:36h

Prolećne temperature koje su zahvatile Srbiju prethodnih dana pospešile su cvetanje biljaka, a samim tim i "otvorile" početak sezone alergija.

Blaga zima i rekordno visoke temperature tokom februara doveli su do pojačane koncentracije polena u vazduhu. U vazduhu trenutno najviše ima polenovih zrna čempresa i tuja. To su biljke sa polenom umerenih alrgijskih potencijala. Sezona cvetanja drveća traje kratko, ali je veoma intenzivno.

Kako upozoravaju lekari, postoje i namirnice, ali i alkohol i duvan, koji će dodatno pojačati polensku alergiju. Takođe, određene navike odnosno vidovi ponašanja mogu pospešiti reakciju na polensku alergiju. Ona najčešće traje do kraja juna kad se završava cvetanje biljaka.

- Zima nam je svakako bila jako blaga, a onda je došao februar sa temperaturama od 15 do 20 stepeni, što je stvarno prouzrokovalo da odjednom bukne cvetanje svih vrsta drveća.Prethodnih godina smo imali dve do tri vrste polena u vazduhu, ali ove godine se pojavilo deset polenovih zrna odjednom, i to preko graničnih vrednosti. Agencija za zaštitu životne sredine, prati od prvog februara do prvog novembra svakoga dana sve alergene na 28 različitih mesta na teritoriji Srbije. Tise i čempresi su već preko dve nedelje u crvenoj zoni kod nas. Takođe, bio je tu i lešnik u crvenoj zoni, a sada je jasen, brest. Ovakvu situaciju sa polenom nismo imali poslednjih godina. Desi se da krene sezona cvetanja, koja počne sa dva do tri zrna polena, prvo drveće koje cveta, jova, lesak, čempresi i tise, ali koja ne budu odmah u nekim prekograničnim vrednostima. Beležili smo kretanje cvetanja, gde je bilo prisutno pet, šest, deset polenovih zrna, a sada su te vrednosti tise i čempresa preko petsto, ako kažemo da je granična vrednost šezdeset polenovih zrna po kubnom metru vazduha. I onda kada se tu pojavi umesto tri, deset zajedno sa zagađenjem vazduha koje je prisutno i za koje se polenske čestice vežu u gradskoj sredini, simptomi su mnogo izraženiji. U ruralnim mestima, iako ima više zelenila, manja je alergičnost upravo zbog zagađenja vazduha - rekla je alergolog Mirjana Mitrović u emisiji "Uranak".

alergija, Polen
foto: Tamara Trajković

SIMPTOMI ALERGIJE

Veoma je važno obratiti pažnju na simptome alergija. Neki mogu biti veoma intenzivni, te je važno da se obratite lekarima i uzimate antialergene.

- Ukoliko je dovoljno velika koncentracija, biće otežanog disanja, zamora i opšteg osećaja malaksalosti, ali neće biti temperature. Ukoliko imate temperaturu, a sekret koji izbacujete je žućkasto-zelenkast, onda to nije alergija. Alergiju prati svrab i bistar sekret. Ako je samo jedan alergen prisutan samo u martu i septembru, pacijenti treba što pre da počnu da uzimaju lekove da bi to zaustavili. Terapija se mora uzimati redovno i početi što ranije. Efekat je slabiji ukoliko krenete sa terapijom kasno - rekao je prof. dr Đurić u pomenutoj emisiji na K1.

KAKO UBLAŽITI FAKTORE RIZIKA OD ALERGIJA

Najbolje što možete da učinite za sebe i da izbegnete alergiju na polen jeste da se klonite sledećih faktora rizika:

Izbegavajte izlaske i šetnje u ranim jutarnjim časovima jer polena u vazduhu ima najviše između 5h i 10h ujutru

Kada je napolju vetrovito i vazduh suv, ostanite kod kuće. Najbolje je da izađete odmah posle kiše jer ona spira polen iz atmosfere

Proveravajte koncentraciju polena u vazduhu na specijalizovanim sajtovima i nemojte da izlazite ako je njegova koncentracija visoka

Izbegavajte područja sa sveže pokošenom travom jer je poznato da je trava glavni uzrok prolećnih alergija

Ako ste osetljivi na polen, angažujte nekog drugog za košenje trave i radove u bašti

Nosite naočare za sunce, jer one smanjuju količinu polena koji dospeva u oči

Kada se vraćate s posla ili nakon obavljanja svakodnevnih obaveza, ostavite obuću napolju, ispred vrata. Zamolite i svoje goste da učine isto

Skinite odeću koju ste nosili napolju i istuširajte se kako biste sprali polen sa kože i kose

Ne sušite odeću napolju kako se na njoj ne bi zadržao polen, već je sušite na sušilici u stanu

Bonus video:

02:28

PRIPREMA LIGNJI NA MORNARSKI NAČIN! Kulinarski šou Majke i snajke objedinjuju znanje i dobru zabavu: Ne propustite OVAJ recept

(Espreso/Srećna republika/Prenosi A.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.