SOS MOŽETE DA ZGUSNETE I BEZ BRAŠNA, OVO JE MNOGO ZDRAVIJI NAČIN: Nećete se UGOJITI, a imaće ISTI efekat
Ilustracija, Foto: Printscreen/you Tube/Najbolji domaći recepti

savet

SOS MOŽETE DA ZGUSNETE I BEZ BRAŠNA, OVO JE MNOGO ZDRAVIJI NAČIN: Nećete se UGOJITI, a imaće ISTI efekat

Brašno je najčešći sastojak koji koristimo da bi napravili zapršku ili zgusnuli jelo, ali ponekad uopšte nije potrebno da bi sos bio gušći.

Objavljeno: 12:17h

Ako želite brzo zgusnuti sos, uvek možete pomešati kašiku gustina u dve kašike vode ili belog vina, izmešati i polako dodati umaku mešajući žicom za mućenje. Ali ako izbegavate skrobno brašno, poslužiće i povrće, semenke i drugi dodaci.

U nastavku pogledajte 6 načina na koje bez trunke brašna možete zgusnuti jelo, a svaki sos ima svoj idealan način zgušnjavanja.

Pire od povrća

Isplati se imati u zamrzivaču povrće za supu poput kuvanog celera, šargarepe i peršuna jer takođe spašava sos ili preretku supu.

Izmiksani pasulj

Skuvani i izblendani pasulj ili grašak možete zamrznuti u plastičnim čašama ili posudama za led kako biste lako izmerili potrebnu količinu bez čekanja da se odmrzne i onda koristiti za zgušnjavanje.

Pasulj, Čorbast pasulj
foto: Printscreen/Youtube/ kuhaj i peci

Povrće iz konzerve

Gustinu daje i seckani krompir, pire od kuvanog pasulja ili leblebija iz konzerve, koje možete da odložite u špajz za takve slučajeve da vam budu pri ruci.

Mekinje i pahuljice

Supe, čorbe i sosove zgusnite dodavanjem bešamel sosa, prezli ili ovsene kaše. Pahuljice možete iseckati i dodati po potrebi, ali možete koristiti i mekinje. Osim što će sačuvati preretki sos, obogatiće ga i zdravim vlaknima.

Pirinač umjesto testenine

Gustini sosa doprinosi i prilog, pa umesto testenine možete izabrati pirinač, ječam i proso, koji tokom kuvanja oslobađaju sluz i u kombinaciji sa sosom doprinose čvršćoj konzistenciji.

Čia semenke

Ostavite semenke u malo vode deset minuta pre nego što ih dodate u jelo da nabubre. Ako želite da ubrzate proces, koristite toplu ili toplu vodu.

Bonus video:

00:13

Kosta Nedeljkovic slavi 18. rodjendan

(Espreso/Krstarica/D.R./Prenosi M.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.