UUH, KAKV UKUS!
PRELIVENI POSTAN KOLAČ NA VODI ZA SVAČIJI DŽEP: Tako sočan da ćete ga praviti i kad prođe post - starinski recept
Uživajte u slatkim stvarima i za vreme posta na vodi
Nema bolje poslastice za vreme posta na vodi od kolača sa grizom. Prilično je izdašan i sočan, tako da ćete ovaj recept često praviti.
Nema te osobe kojoj se nije svideo! Obavezno probajte i recept za manastirski kolač na vodi.
Sastojci
Testo:
4 šoljice (od 80 ml) griza
4 šoljice brašna
5 šoljica vode
2 šoljice kisele vode
2 šoljice šećera
1 kesica vanilinog šećera
1 kesica praška za pecivo
100 g mlevenog lešnika
100 g suvog grožđa
Sirup:
6 šoljica šećera
5 šoljica negaziranog, soka od pomorandže
Priprema
Testo: U dublju, odgovarajuću, posudu staviti griz, brašno, prašak za pecivo, šećer i vanilin šećer, pa promešati. Dodati mlevene lešnike i suvo grožđe (koje je prethodno 15-ak minuta bilo preliveno vrelom vodom, pa ga ocediti) i sve sastojke sjediniti. Pomešati običnu vodu i kiselu vodu, pa preliti preko suvih sastojaka.
Dobro promešati, da bi se smesa sjedinila. Pleh (vel. 34x20cm) obložiti pek papirom, pa sipati testo.
Poravnati i staviti da se peče, u prethodno zagrejanu rernu, na 170 stepeni. Čačkalicom probati da li je kolač ispečen. Ispečeni kolač izvaditi i ostaviti da se prohladi.
Sirup: Šećer i sok od pomorandže staviti na šporet, da provri. Kada sirup provri skloniti ga sa šporeta.
Prohlađeni kolač prevrnuti na veći pleh, skloniti pek papir, pa vratiti u pleh gde se peklo testo i iseći ga na kocke, pa ga preliti sa, vrelim, sirupom. Ostaviti da se dobro ohladi i da, kolač, upije sirup, pa poslužiti. Verujte, uopšte nemate osećaj da jedete posni kolač na vodi, koliko je dobar.
BONUS VIDEO
(Espreso/recepti.com/Verica Nikolić)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!