ukus kao iz poslastičarnice
BUGARKA OTKRILA KAKO PRAVI NAJKREMASTIJU POSLASTICU: Lenja "Napoleon" torta - gosti na slavi će vam tražiti recept
Bugarka otkrila kako pravi najkremastiju lenju "Napoleon" tortu, a gosti na slavi će vam tražiti recept
Čim stigne hladno vreme "teža" jela i poslastice nam uvek legnu na stomak.
Dok je leti drugačija priča i prijaju nam samo lagane salate, voćne torte...
Ako je vaša slava sledeća po redu jedna nova torta će vam dobro doći za bogatu trpezu.
Kod nas je običaj da se za taj dan prave najukusniji sitni kolači, ali jedna Bugarka je otkrila kako pravi najkremastiju lenju "Napoleon" tortu.
Raskošna, bogat fil i kremasta toliko da će vas gosti pitati kako ste je spremili.
Tu su sastojci po njenom receptu:
Lisnato testo - 800 g
Za krem:
šećer - 3 kašike, kristal
sveže mleko - 1 l
kravlji maslac - 125 g
šećer - 1 šolja, kristal
slatka pavlaka - 500 ml
jaja - 3 komada
vanila - 5 pakovanja
skrob - 1 pakovanje, vanila
brašno - 5 kašika
Tu je i njen način spremanja:
Lisnato testo se ostavi na sobnoj temperaturi da odmori, ali ne mora da omekša. Mora biti moguće odmotati rolnu bez lomljenja. Od testa isecite 2 kruga prečnika oko 26 cm.
Prvo iscrtajte krugove na papiru za pečenje dnom tepsije koju ćete koristiti za pečenje. Izrezane krugove izbušite viljuškom da se ne bi previše naduvali tokom pečenja. Pecite kore jednu po jednu u rerni zagrejanoj na 185 stepeni dok ne porumene, stavljajući i ostatke testa u pleh da se peku. Potrebni su za ukrašavanje Napoleon torte. Nakon pečenja, pustite da se kore potpuno ohlade i prepolovite ih horizontalno na pola da dobijete 4 kore.
Za krem od mleka i jaja stavite sveže mleko i šećer u šerpu na šporetu. Dok mleko provri, umutite mikserom jaja, skrob, brašno, vanilu i 100 ml pavlake.
Ako je smesa previše gusta, razblažite je sa malo svežeg mleka iz šerpe. Nakon što je sveže mleko provrilo, dodajte mešavinu jaja u tankom mlazu uz neprekidno mešanje.
Prokuvati i snažno mešati dok se ne dobije gusti slatki krem. Gotov krem ostaviti da se potpuno ohladi, s vremena na vreme mešajući da se ne stvori korica na površini, prekrijte ga prozirnom folijom.
Nakon što se krem od mleka i jaja ohladi, umutite ga sa omekšalim maslacem sa 3 kašike šećera u penasti krem.
U umućen maslac krem počnite da dodajete u delovima ohlađeni krem od mleka i jaja, mutite mikserom.
Kada je krem spreman, možete preći na sastavljanje Napoleon torte. U tanjir za tortu staviti 1 koru, obilno premazati kremom, pa staviti drugu koru i opet obilno premazati kremom, i tako na kraju završiti korom sa obilno namazan kremom. Zdrobite ostatke i pokrijte tortu sa strane i dna.
Lenja Napoleon torta se stavlja u frižider najmanje 4 sata.
Ovo će mnoge goste na slavi iznenaditi kada vide koliko je ukus božanstven.
Bonus video:
(Espreso/Bonapeti.rs)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!