RECEPTI
5 VRSTA SITNIH KOLAČA KOJI SE NE PEKU IDEALNI ZA SLAVU: Spremljeni po STARISNKOJ RECEPTURI i tope se u ustima
Recepti za najbrže sitne slavske kolače kojima ćete se uvek vraćati
Sitni kolači su idealno rešenje za sve prilike, a plene svojim oblicima, bojama i ukusom. Posebno su pogodni zbog toga što ostavljaju dovoljno prostora za dekoracije baš po vašoj želji i ukusu.
Ovi sitni kolači su naročito zgodni za pripremu u vreme sezone slava. Sa njima ne možete da pogrešite, bilo da se radi o običnom danu ili svečanoj trpezi.
Za vas smo izdvojili 5 vrsta sitnih kolača koji se najbrže prave.
Svi recepti su dizajnirani da budu jednostavni i brzi za pripremu:
1. Čokoladne kuglice
Sastojci:
200g petit keksa
100g mlevenih oraha
100g šećera u prahu
3 kašike kakaa
150g margarina
2 kašičice ekstrakta vanile
Kokos brašno za valjanje
Uputstvo:
Keks sameljite u blenderu dok ne postane prah.
Pomešajte keks, mlevene orahe, šećer u prahu, kakao, omekšali margarin i ekstrakt vanile.
Rukama oblikujte malene kuglice i uvaljajte ih u kokos brašno.
Stavite kuglice u frižider da se stegnu.
2. Medenjaci
Sastojci:
250g meda
100g šećera
150g margarina
1 jaje
1 kašičica sode bikarbone
500g brašna
1 kašičica cimeta
Prstohvat karanfilića u prahu
Uputstvo:
U posudi zagrijte med, šećer i margarin dok se ne otope.
Dodajte jaje, sodu bikarbonu, brašno, cimet i karanfilić, i zamesite testo.
Razvaljajte testo i vadite oblike pomoću kalupa.
Pecite u prethodno ugrejanoj rerni na 180°C oko 10-12 minuta.
3. Vanilice
Sastojci:
250g putera
100g prah šećera
1 jaje
1 vanilin šećer
500g brašna
Pečeni lešnici za filovanje
Uputstvo:
Pomešajte puter, prah šećer, jaje, vanilin šećer i brašno dok ne dobijete glatko testo.
Razvucite testo i vadite krugove.
Na polovinu krugova stavite po jedan pečeni lešnik i preklopite drugom polovinom.
Pecite u prethodno ugrejanoj rerni na 180°C oko 15 minuta.
4. Rozen klači
Sastojci:
250g mlevenog plazma keksa
200g šećera
200ml mleka
200g mlevenih oraha
200g kokosa
Uputstvo:
U šerpi pomešajte šećer, mleko i mleveni plazma keks, pa kuvajte dok se ne zgusne.
Dodajte mlevene orahe i dobro promešajte.
Uvijte smesu u rozen kore, a zatim ih uvaljajte u kokos.
Ostavite da se stegnu pre služenja.
5. Lešnik-karamel kolači
Sastojci (mera je čaša od 250 ml):
1 čaša mekog brašna
2/3 čaše šećera
1/2 čaše kakaoa
110 g maslaca
1 žumance
2 kašike mleka
100 g krupno sečenih pečenih lešnika
1 belance
Punjenje:
100 g lešnik karamela
1 kašika mleka
50 g čokolade
Način pripreme pogledajte u videu ispod:
Bonus video:
(Espreso/Stil)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!