JEDNA PROSTA NAVIKA ZAUSTAVLJA KONDENZACIJU I POJAVU PLESNI U VAŠOJ KUĆI: Oduzeće vam 7 SEKUNDI, a spašava od VLAGE
Ilustracija, Foto: Profimedia

rešenje

JEDNA PROSTA NAVIKA ZAUSTAVLJA KONDENZACIJU I POJAVU PLESNI U VAŠOJ KUĆI: Oduzeće vam 7 SEKUNDI, a spašava od VLAGE

Ova prosta navika biće vaš spas od plesni i vlage

Objavljeno:

Kako se približava hladno vreme, počećete da primećujete nekoliko promena u vašem domu, od kojih je jedna kondenzacija koja se stvara na vašim prozorima, prenosi The Mirror.

Obično se ujutru na prozorima pojavljuje tanak sloj vode, koji se formira kada se topli vazduh iznutra sretne sa hladnim vazduhom spolja. Iako ovo može izgledati bezopasno, ako se ne leči, može izazvati stvaranje buđi i dovesti do ozbiljnih i gadnih zdravstvenih problema.

Stručnjaci iz Screwfixa-a su za britanski Ekspres podelili savete za sprečavanje stvaranja kondenzacije, a jednostavna navika poput držanja zavesa otvorenih u spavaćoj sobi dovoljna je da to spreči.

„Zatvorene zavese su odlične u sprečavanju promaje, ali takođe sprečavaju centralno grejanje da zagreje staklo prozora. To čini staklo hladnijim nego što bi trebalo, pa dolazi do kondenzacije. Ako noću ne pokrijete staklo zavesama, temperatura će ostati bliža sobnoj i tako neće biti kondenzacije“, rekli su stručnjaci

Prozor, Promaja
foto: RINA

Otvorite prozore noću

Ako, pak, ne možete da držite zavese razdvojene, stručnjaci savetuju da se odlučite za tanje zavese ili malo spustite roletne.

Stručnjaci su otkrili još jedan trik za sprečavanje kondenzacije, a to je da prozori budu otvoreni noću ako je moguće.

„Topao vazduh koji ljudi izdišu dok spavaju povećava vlagu. Vlažan vazduh nema gde da ode kada su prozori zatvoreni, pa se pretvara u kondenzaciju. Ako ih otvorite, makar i samo malo, to znači da je topao vazduh mogu da pobegnu iz prostorije umesto da se formiraju u kondenzaciju“, istakli su.

Ako ne podnosite otvorene prozore, druga opcija je da grejanje bude stalno uključeno, ali na niskoj temperaturi. Tako zaustavljate ekstremne padove i poraste temperature u vašem domu.

„Pad temperature kada je toplota isključena čini prozore hladnim. Zatim nagli porast kada je grejanje brzo zagreva vazduh, ali ne i staklo, pa se stvara kondenzacija. Održavanje toplote sve vreme, ali na nižem nivou. temperature, sprečava hlađenje stakla i pomaže u sprečavanju stvaranja kondenzacije“, objasnili su stručnjaci, a prenosi Net.hr.

Bonus video: Trik za pranje plastičnih posuda

00:59

ZLATNI TRIK ZA PRANJE PLASTIČNIH POSUDA: Ne morate da ih bacate, na ovaj način ćete SKINUTI NAJGORU MASNOĆU! (VIDEO)

(Espreso/Krstarica)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.