OVO SU JUGOSLOVENSKE BAKE KORISTILE KAO IZBELJIVAČ: Košta 0 DINARA, a radi posao bolje od bilo koje HEMIJE
Ilustracija, Foto: Printscreen/Youtube/jecasvastarica

savet

OVO SU JUGOSLOVENSKE BAKE KORISTILE KAO IZBELJIVAČ: Košta 0 DINARA, a radi posao bolje od bilo koje HEMIJE

Ovo su sve jugoslovenske bake koristile kao izbeljivač

Objavljeno:

Izbeljivač nam je nekada neophodan u domaćinstvu, ali mnogi zaziru da ga koriste. Postoji prirodno rešenje, ali samo ako ste dovoljno hrabri da u odeću koju želite da operete i izbelite utrljate prljavštinu.

Izbeljivač je neophodan zbog brojnih belih stvari koje su tokom godina dobile neku čudnu boju i skidanje fleka pepelom?

Da li biste probali.

Tačnije, reč je o metodi koja se već vekovima koristi, a koje su koristile i naše bake, ali je u ova moderna vremena zaboravljena, piše Homes&Gardens.

Ipak, čuvari prirode, koji ne žele da koriste hemikalije, podsetili su nas na ovu drevnu metodu izbeljivanja veša.

Ovaj neobičan metod smatra se da se koristi već vekovima kako bi se uklonile mrlje sa odeće. Iako svakako pomaže u beljenju odeće, stručnjaci upozoravaju da nepravilni rezultati mogu da otežaju pravilno korišćenje ovog metoda.

Evo kako stručnjaci dele savete o tome kako da izbelite odeću uz pomoć pepela iz peći i zašto ovu tehniku treba koristiti s oprezom.

„Pepeo iz kamina ima visok nivo pH vrednosti, što znači da je bazna supstanca. Kada se pomeša sa vodom, kalijum-hidroksid se rastvara i stvara alkalno rešenje koje razbija hemijske veze između fleka i vlakana tkanine, kao i otapa prljavštinu i fleke na odeći“, objašnjava Vilijam Henri, izvršni direktor kompanije LEDask i bivši upravnik održavanja.

Pepeo
foto: Printscreen/Youtube/ Lekovite Biljke

„Ono pomaže u osvežavanju bele boje uklanjanjem svakog žućkastog i sivog tona neutralisanjem kiselinskih ostataka. Međutim, važno je napomenuti da pepeo iz kamina može da bude abrazivan i da ošteti delikatne tkanine ako se koristi nepromišljeno“, upozorava on.

„Preporučujem da takođe nije pouzdan ili dosledan kao izbeljivač, jer se koncentracija kalijum-hidroksida može razlikovati u zavisnosti od nekoliko faktora, na primer, vrste drva koje se sagoreva, temperature na kojoj se sagoreva i vremena koje je ostavljeno da se ohladi.“

Ipak, ako tražite prirodan izbeljivač kako biste izbegli upotrebu izbeljivača u pranju veša, a ipak želite da probate pranje veša s pepelom iz kamina, evo kako da to učinite.

Pepeo iz peći može da se koristi i za čišćenje mnogih drugih stvari u domaćinstvu.

Ostavite pepeo da se ohladi pre izbeljivanja

Kada skupljate pepeo iz peći, uvek je najbolje da ga ostavite da odstoji nekoliko sati do dana pre nego što ga koristite za pranje veša, preporučuje Sintija Hamilton, direktorka marketinga kompanije OGLF.

„Koristite ovaj pristup ako tražite prirodni izbeljivač za veš. Pre nego što pokušate, pobrinite se da je vatra ugašena i da je pepeo hladan.“

Izbeljivač je samo pepeo od neobrađenog drveta

Samo pepeo od običnog neobrađenog drveta sme da se koristi kao izbljivač.

„Koristite samo pepeo od neobrađenog drveta, jer tretirano drvo može biti otrovno, a ti pepeo može biti opasan“, upozorava Sintija Hamilton.

Sušenje veša, Veš, Sušač za veš
foto: Fatih Mehmet enel / Alamy / Alamy / Profimedia

Napravite pastu od luži i vode i nanesite je na fleku

Nakon što ste se uverili da ste odeću za pranje sortirali u odvojene bele i tamne odevne predmete, proverite oznake za pranje odeće kako biste izdvojili komade koji zahtevaju samo nežno pranje, a zatim možete početi s tretmanom mrlja.

„Kada utvrdite da je pepeo od drveta neobrađen, možete potopiti skupljeni pepeo u plastičnu činiju (ne staklenu) ili kofu vode preko noći kako biste stvorili luž“, preporučuje Sintija Hamilton iz OGLF-a. Za svaku šolju pepela trebalo bi dodati oko dve i po šolje vode. Nakon što ostavite da odstoji 24 sata, možete procediti rastvor kako biste uklonili čestice – preostala tečnost je čista luž idealna za pravljenje praška za pranje veša ili čak sapuna kod kuće.

Nanesite luž direktno na mrlju uz pomoć fine četkice, može stara četkica za zube, i ostavite da deluje nekoliko minuta pre nego što isperete običnom vodom.

Operite odeću kao obično

Nakon što ste isprali pastu vodom, možete pokrenuti bele odevne predmete i posteljinu na normalan ciklus pranja, vodeći računa da beli veš perete hladnom vodom kako biste sprečili da posivi.

Jedan odličan savet za pranje veša koji treba imati na umu jeste pranje odeće naopako. Ovo pomaže u sprečavanju gubitka boje i smanjenju prekomerne prašine sa odeće koja može ostaviti odeću izgledaju grubo i neuredno.

Bonus video: Trik za pranje plastičnih posuda

00:59

ZLATNI TRIK ZA PRANJE PLASTIČNIH POSUDA: Ne morate da ih bacate, na ovaj način ćete SKINUTI NAJGORU MASNOĆU! (VIDEO)

(Espreso/Danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.