OVA SOBNA BILJKA SPREČAVA KONDENZACIJU U VAŠEM DOMU: Ni jeda MAJSTOR ne radi posao kao ovo CVEĆE
Ilustracija, Foto: Magdalena Iordache / Alamy / Alamy / Profimedia

cveće radi posao

OVA SOBNA BILJKA SPREČAVA KONDENZACIJU U VAŠEM DOMU: Ni jeda MAJSTOR ne radi posao kao ovo CVEĆE

Ova biljka sprečava kondenzaciju u vašem domu

Objavljeno:

U većini domova se tokom zime pojavi vlaga na prozorskim staklima, no, sobna biljka koja sprečava kondenzaciju može da smanji verovatnoću i intenzitet ove pojave. Nije ni zahtevna, a odradiće zadatak

Umesto krpe jednostavno nabavite pauk biljku, odnosno zeleni ljiljan – čupavu biljku s tankim lišćem.

– Biljke ‘pauka’ i ‘zmije’ su najbolje. Lako ih je održavati. Imam ih oko tri ili četiri i nisam od tada imala nikakvu kondenzaciju u domu – jedan je od komentara. Najbolji deo je to što im ne treba previše brige. Mnogi kažu da ponekad zaborave da je zaliju, međutim, ona je i dalje zdrava.

– Imam je na vrhu ormarića, ne zalivam je često, previsoko mi stoji. No, ona se i dalje dobro drži i smatram da baš zbog nje nemam kondenzacije – priznala je jedna Britanka koja koristi ovaj metod zaštite od vlage.

Hlorofitum, Zeleni ljiljan
foto: Printscreen Youtube/Moj svet biljaka

Stručnjaci za biljke u kompaniji „Jay Scotts“ potvrdili su da biljke ‘pauka’ i ‘zmije’ mogu sprečiti kondenzaciju kako bi se izbjegla buđ. One, naime, najbolje upijaju vlagu u prostoriji, zbog čega su veoma korisne zimi. Za maksimalan efekat, držite biljke u prostorijama gde je kondenzacija najčešća, kao što su kupatilo, kuhinja i spavaće sobe, naglasili su. Biljka ‘pauk’ je prepoznatljiva, ima tanko zeleno lišće s belim prugama. Prilagodljiva je raznim uslovima svetlosti i temperature, pa je ne treba često zalivati.

– Osim što pomaže u smanjenju nivoa vlage upijajući je iz vazduha, ova biklja je korisna i za pročišćavanje vazduha jer uklanja zagađivače poput formaldehida, ksilena i ugljen-monoksida – naveli su u listu „The Sun“.

Bonus video: RADIONICA ZA DECU U JEVREMOVCU: Botanička bašta i njeni biolozi otvaraju svoja čarobna vrata za najmlađe

04:01

RADIONICA ZA DECU U JEVREMOVCU: Botanička bašta i njeni biolozi otvaraju svoja čarobna vrata za najmlađe

(Espreso/Citym magazine)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.