IDEALNA TEMPERATURA PROSTORIJE ZA SPAVANJE U TOKU ZIME: Sve preko ove brojke pogoršava PREHLADU i šteti organizmu
Grejanje, Foto: Profimedia

SAZNAJTE

IDEALNA TEMPERATURA PROSTORIJE ZA SPAVANJE U TOKU ZIME: Sve preko ove brojke pogoršava PREHLADU i šteti organizmu

Sezona grejanja je odavno počela, temperature polako padaju, a na nekim planinama sneg provejava

Objavljeno:

Važno nam je da prostorija u kojoj boravimo bude optimalno zagrejana, ni previše, ni premalo. Stručnjaci savetuju da je idealna temperatura oko 18 stepeni Celzijusa, pogotovo u prostoriji u kojoj se najviše boravi.

Postavlja se pitanje da li unutršnja temperatura treba se podigne tokom noći, onda kada napolju postaje hladnije. Odgovor je ne! Samo obratite pažnju na centralno grejanje koje se gasi tokom noći, i to sa razlogom. Ne samo da ćete lošije da spavate sa povišenom temperaturom u sobi, već će i negativno da se odrazi na vaše zdravlje. Kako?

Stres, San, Spavanje, Umor
foto: Profimedia

U večernjim satima temperatura tela polako opada, što je jedan od signala da je vreme za spavanje. Međutim, ako je soba pretopla, vaše telo neće moći da se opusti i pripremi za san, ma koliko god da ste pospani. Evo kako se to odražava na vaše zdravlje.

Imajte u vidu da je sezona je prehlade i gripa, pa je važno da učinite sve što možete da očuvate disajne puteve. Istraživanje sa Medicinskog univerziteta u Varšavi pokazalo je da su "određene metode zagrevanja" u zatvorenom prostoru važni faktori rizika za nastanak alergijskog rinitisa i astme. Centralno grejanje isušuje vaš nos i grlo, što dovodi do manje zaštitne obloge, te ćete i više da šmrkavite i otežano dišete.

Takođe i vaša koža ispašta! Centralno grejanje ima tendenciju da isuši kožu.

"Uverite se da je grejanje isključeno tokom noći je odličan način za ublažavanje suvoće kože, posebno ako imate bilo kakvo stanje kože kao što je ekcem ili druga upalna oboljenja", rekla je dr Hiba Injibar.

BONUS VIDEO

05:18

OVOLIKO ĆE POSKUPETI GREJANJE ZA STAN OD 60 KVADRATA! Čučković: Elektrane su tražile skosk od 6 odsto, davaćemo BESPLATNE KILOVATE

(Espreso/Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.