DA LI JE ZDRAVO SPAVATI U PRETOPLOJ PROSTORIJI? Dilema je razbijena, tako rizikujete ZDRAVLJE
Ilustracija, Foto: Profimedia

da li ste mogli pretpostaviti?

DA LI JE ZDRAVO SPAVATI U PRETOPLOJ PROSTORIJI? Dilema je razbijena, tako rizikujete ZDRAVLJE

Kad smo u dubokom snu, naše telo obavlja ključne zadatke poput popravljanja ćelija i konsolidacije memorije, ali nije u stanju da reguliše telesnu temperaturu

Objavljeno: 10:28h

Svima nam je potreban dug i miran san, kako bismo mogli da funkcionišemo bez stresa i nervoze. Svako ima svoj večernji ritual i naviku koje se ne odriče kad je spavanje u pitanju. Jedni imaju naviku da spavaju u zamračenoj sobi, dok drugi vole da ih svetlost sunca probudi.

Ali, postoje i oni koji spavaju u sobi hladnoj kao led i oni koji ne mogu da prežale što leto više nije aktuelno godišnje doba, pa grejanjem nadoknađuju sve.

Međutim, prema mnogim istraživanjima, telo i metabolizam će biti zdraviji ako je temperatura sobe u kojoj spavate ipak niža.

Više temperature znače da telo oslobađa više hormona stresa zvanog kortizol. Hladnija soba može pomoći u održavanju nivoa kortizola, a to znači manje stresa i bolji kvalitet sna.

I ne samo to, stručnjaci tvrde da spavanje u toploj sobi može da utiče na loše snove, koje često prepisujemo stresu.

Koja je optimalna temperatura za dobar san

1 / 8 Foto: Profimedia

- Temperatura sobe u kojoj spavate mogla bi da igra veliku ulogu u ometnju sna i pojavi noćnih mora - kaže dr Neil Stanlej.

On navodi da je optimalna temperatura za dobar san i zdravlje oko 18 stepeni, a sve iznad toga može da izazove zdravstvene probleme.

- Da bismo se dobro naspavali, moramo da izgubimo oko jedan stepen unuštrašnje telesne temperature, koja iznosi oko 37 stepeni. Taj stepen uglavnom gubimo kroz lice i glavu, odnosno kroz deo tela koji viri iz posteljine. Kad smo u dubokom snu, naše telo obavlja ključne zadatke poput popravljanja ćelija i konsolidacije memorije, ali nije u stanju da reguliše telesnu temperaturu.

Ako spavate u sobi koja je pretopla, temperatura vašeg tela ne može da izgubi tu toplotu i postoji mogućnost da se vaš san poremeti - objašnjava dr Neil i dodaje da spavanje u sobi u kojoj je temperatura 16 do 18 stepeni može pomoći osobama koje hrču.

Prema njegovim rečima, razumljivo je što ljudi vole da spavaju u toplim prostorijama, posebno u toku zime, jer nije lako održavati ovu temperaturu.

- Poželjno je da koristite prekrivače od pamuka ili prirodnih vlakana, poput svile, jer oni odlično održavaju temperaturu. Spavaću sobu zagrejte u toku dana, a grejanje ugasite nekoliko sati pre nego što legnete da spavate - zaključio je dr Neil.

(Espreso/ Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.