OVAKVE KIFLICE SU BILE NAJPOZNATIJE U JUGOSLAVIJI: Filuju se sa domaćim pekmezom - jeftine, ukusne i mekane
Bunar kiflice, Foto: Printscreen/Youtube/ Sašina Kuhinja

svaka žena je znala recept

OVAKVE KIFLICE SU BILE NAJPOZNATIJE U JUGOSLAVIJI: Filuju se sa domaćim pekmezom - jeftine, ukusne i mekane

"Bunar kiflice" su bile najpoznatije u Jugoslaviji, filuju se sa domaćim pekmezom, a jeftine su, ukusne i mekane

Objavljeno:

Teško da možemo da zamislimo dane bez testa i raznih peciva.

Mekane domaće kiflice su nam svima omiljene, jer možemo da ih filujemo na razne načine.

Neko ih sprema u slanoj, a neko u slatkoj varijanti, kako god okrenete one uvek ispadnu savršeno ukusne.

Danas žene imaju svoje razne pripreme, a pred vama su Bunar kiflice koje su bile najpoznatije u Jugoslaviji i svaka žena ih je spremala po pripremi koju je znala napamet.

Kvasac u činiji
Kvasac u činijifoto: Printscreen/Youtube/ Sašina Kuhinja

Izdvojeni su sastojci za taj recept:

200g svinjske masti

400g brašna (glatko) + kašičica istog brašna za kvasac

2 dcl mlakog mleka

1 vel. kašika šećera

Pravljenje testa za Bunar kiflice
Pravljenje testa za Bunar kiflicefoto: Printscreen/Youtube/ Sašina Kuhinja

1 kašičica soli

1/2 svežeg kvasca ukupno 20g (a može i paketić 7g suvog)

Za nadev je potrebno:

šećer u prahu za valjanje

pekmez od šljiva ili po želji

Testo za bunar kiflice
Testo za bunar kiflicefoto: Printscreen/Youtube/ Sašina Kuhinja

Priprema Bunar kiflica je tu:

Kvasac izmrvite u toplo mleko, dodajte kašiku šećera, pa ostavite da se aktivira. Mast umutite sa preostalim šećerom i jajima. U mast postepeno dodajte brašno i kvasac, pa zamesite glatko testo. Pokrijte folijom i ostavite u frižideru da prenoći. Sutradan testo podelite u tri jednaka dela.

Seckanje testa za Bunar kiflice
Seckanje testa za Bunar kiflicefoto: Printscreen/Youtube/ Sašina Kuhinja

Svaki od njih razvucite na debljinu oko pola centimetra, pa isecite na 9 jednakih trouglova. U širi deo dodajte po kašiku džema i zamotajte kiflice. Ređajte ih u pleh obložen papirom za pečenje, pa ih pecite na 180 stepeni najviše 20 minuta. Vodite računa da vam kiflice ostanu što belje ili da tek blago porumene. Dok su još tople uvaljajte ih u šećer u prahu.

Bonus video:

00:48

JEDNOSTAVAN TRIK DA VAM TESTO BRŽE NARASTE! Profesionalni kuvar otkrio kako da budete ESPRESNI U SPREMANJU!

(Espreso/Svetplus.com/Sašina kuhinja)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.