EVO SA ČIME SOČIVO NIKAD NE BI TREBALO DA MEŠATE: Mnogi Srbi ovo rade, a NEMAJU POJMA da je LOŠE
Sočivo, Foto: Printscreen/Youtube

saznajte

EVO SA ČIME SOČIVO NIKAD NE BI TREBALO DA MEŠATE: Mnogi Srbi ovo rade, a NEMAJU POJMA da je LOŠE

Socivo najbolje ide uz mix zelenih salata ili uopste uz salate od povrća

Objavljeno:

Ako vam treba brzo, zdravo, lako jelo, ili ako kuvate da imate nesto za sutradan kad dođete s posla, sočivo je najbolja opcija. Sto duže odstoji jođ je ukusnije. Ipak, suština za svako jelo pa i ovo je da imate pileću ili jagnjeću bazu, malo limuna i ko voli - malo korijandera umesto persuna.

Socivo ne treba jesti sa mesom jer osim sto socivo ima dovoljno proteina, ima i visok sadržaj skroba, a to onda znaci da je efekat isti kao kad jedete meso i hleb. Socivo najbolje ide uz mix zelenih salata ili uopste uz salate od povrća.

Sočivo
foto: Printscreen/Youtube

Sastojci

za 4 osobe

2 solje Zelenog ili braon sočiva (manje se raspada od crvenog)

1 Crni luk ili praziluk

3 čena belog luka

1cm Seckanog đumbira

Začini: mleveni đumbir, korijander, kumin, kurkuma (za one koji ne vole strane mirise nista od ovoga ne mora)

1 l Domaće pileće ili jagnjeće baz od kostiju

1solja Kuvanog ili svežeg paradajza (zavisno od sezone)

1 šargarepa (opciono)

Svež korijander pred služenje naseckati

Sok od limuna po ukusu

Priprema:

Propržiti luk na manjoj temperaturi, oko 20 min ili duze. Dodati iseckani beli luk i đumbir.

Dodati indijske začine ako ih koristite, u protivnom može samo so i biber - so se ne dodaje na samom kraju, važno je da se jelo kuva sa solju, a podešavanje ukusa obavezno kad se malo prohladi jer drugacije necete znati zbog vreline.

Dodati oprano i oceđeno socivo i naliti bazom za supu. Ovde sami odredite koliko želite da je retko ili gusto. Kuvajte 20 min.

Dodajte paradajz u bilo kojoj formi da ga imate, naravno da je svež ili domaci kuvan paradajz najbolja opcija. Kuvajte na umerenoj vatri jos 30 min dok sođivo ne omeksa. Naravno po ukusu dodajte i ljutu papričicu ako volite.

Posluživanje

Sluzite uz miks zelenih salata, sa limunovim sokom i korijanderom (moze i persun ali korijander nekako ide bolje jer vec ima taj citrusni smek koji je potreban da se svi ukusi izbalansiraju). Posto je socivo prilicno hranljiva materija, ja ga spremam malo gusce jer mi posle njega vise nista "ne ide".

Bonus video:

05:31

Danas na meniju kod Seke i Raše krompir harmonika!

(Espreso/Coolinarika)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.