MAKEDONKE "MOKINU" TORTU PRAVE VEĆ GODINAMA UNAZAD: Sočna, bogata i jedna od najukusnijih - recept iz blokčića
Mokina torta na tacni, Foto: Printscreen/Youtube/ Kuhinja Valentina Mašković

ovo je i više nego dobro

MAKEDONKE "MOKINU" TORTU PRAVE VEĆ GODINAMA UNAZAD: Sočna, bogata i jedna od najukusnijih - recept iz blokčića

Makedonke već godinama unazad prave "Mokinu" tortu koja je sočna, bogata i jedna od najukusnijih po receptu iz blokčića

Objavljeno:

Osim naših tradicionalnih poslastica, dobro je spremiti i specijalitete iz drugih kuhinja.

Poznati smo i po tome da kada odemo u druge zemlje volimo svašta da probamo, a sa ovom Mokinom tortom Makedonki način nema greške.

Podseća na reformu koju mi pravimo na starinski način jer je tako najslađa, ali ni od ove neće ostati nijedno parče u to budite sigurni.

Deca će kao i odrasli tražiti da im pravite kad god možete čak i na sam pogled, a kamoli ukus...

Sastojci za Mokinu tortu
Sastojci za Mokinu tortufoto: Printscreen/Youtube/ Kuhinja Valentina Mašković

Za pripremu ovog recepta iz blokčića vam je potrebno:

Ovo ide za biskvit:

150ml. jake crne kafe

4 jaja

1 prašak za pecivo

200-250gr. šećera

Pravljenje fila za Mokinu tortu
Pravljenje fila za Mokinu tortufoto: Printscreen/Youtube/ Kuhinja Valentina Mašković

100gr. brašna

100gr. oraha - mlevenih

Umutiti prvo belance, zatim šećer i ostale sastojke. Sve lepo izlijte u pleh pa pecite na 180 stepeni Celzijusa oko pola sata.

Potrebno za fil:

250gr. margarina

4 žumanca

100gr. čokolade

Fil u šerpi za Mokinu tortu
Fil u šerpi za Mokinu tortufoto: Printscreen/Youtube/ Kuhinja Valentina Mašković

150gr. šećera u prahu

3 kašike gustina

100ml. crne kafe

Fil kuvate na pari.

Drugi fil u šerpi
Drugi fil u šerpifoto: Printscreen/Youtube/ Kuhinja Valentina Mašković

Prvo umutite žumance, zatim šećer, a onda kafu, gustin i čokoladu. Kuvajte sve na pari dok se sve lepo ne sjedini. Sklonite fil sa strane i ostavite da se ohladi. Margarin otopite na sobnoj temperaturi, pa ga sjedinite sa prohlađenim filom.

Za glazuru ide:

150gr. mlevenih oraha

Filovanje Mokine torte
Filovanje Mokine tortefoto: Printscreen/Youtube/ Kuhinja Valentina Mašković

100gr margarina ili putera

100ml. crne kafe

100gr. čokolade

Sve sem oraha sjedinite i istopite.

Parče Mokine torte na tanjiru
Parče Mokine torte na tanjirufoto: Printscreen/Youtube/ Kuhinja Valentina Mašković

Biskvit presecite po dužini, pa ga filujte. Prelijte preko glazuru a onda i orahe preko. Uživajte u ovom ukusu torte!

Bonus video:

00:45

Rašina kuhinja: Kako se sprema kafanska čorba?

(Espreso/Svetplus.com/Stil)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.