bolji od bilo kog mrsnog
MONASI ZA VREME POSTA PRAVE SAMO SVETOGORSKI KOLAČ: Čokolada, džem i orah - recept iz manastira
Monasi za vreme posta prave svetogorski kolač koji se sastoji od čokolade, džema i oraha po receptu iz manastira
Bilo da spremate za Božićni post ili spremate posnu, jedan kolač za to vreme će vam biti od velikog značaja.
Svetogorski monasi u tom periodu osim jela koja ostavljaju bez teksta kao što su makarone sa prezlama prave i razne poslastice.
Svetogorski kolač je kod njih jako poznat i obavezno se pravi u vreme posta.
Sastojci za svetogorski kolač po receptu iz manastira su ispred vas:
150 g posne čokolade za kuvanje
6 kašika džema
džem od kajsije
10 kašika šećera
šaka ili dve suvog grožđa
1 kesica cimeta
1 šaka seckanih oraha
kora od 1 limuna i sok od jedne pomorandže + 1 pomorandža
1/4 l mlake vode
1 kašika praška za pecivo
500 g brašna
Taj kolač se sprema na sledeći način:
Džem i šećer izmiksati u mikseru da se dobije jedinstvena smesa.
U smesu dodamo malo vode, cimet, narendamo koru od limuna i sok od pomorandže, orahe, suvo grožđe i polako, uz mešanje, dodamo brašno pomešano sa praškom za pecivo.
Izmiksati dobro i smesu preručiti u teflonski pleh za pečenje (ako nemate teflonski pleh, onda običan pleh obložite papirom za pečenje). Ako je potrebno vlažnim rukama poravnajte površinu da bude glatka. Ubacite pleh u umereno zagrejanu rernu i pecite oko 25-30 minuta.
Dok je još vruć, kolač premažite sa 3-4 kašike džema od kajsije, pa ga prelijte rastopljenom čokoladom.
Bonus video:
(Espreso/Posnajela.rs)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!