STARE BUGARKE PRAVE NAJBOLJU POSNU SARMU: Ukusna, mekana i sočna - recept sa starog papira
Posna bugarska sarma, Foto: Printscreen/Youtube/ JOJINE KUHINJSKE ČAROLIJE

ljudi, ovo je božanstveno

STARE BUGARKE PRAVE NAJBOLJU POSNU SARMU: Ukusna, mekana i sočna - recept sa starog papira

Stare Bugarke prave najbolju sarmu koja je ukusna, mekana, sočna i to po receptu sa starog papira

Objavljeno: 10:30h

Hladniji dani su stigli, a sa njima i duže zadržavanje u kuhinji. Za domaćice to ne predstavlja nikakav problem jer smo poznati po tome da volimo da kuvamo i spremamo razna ukusna jela.

Neke žene su već počele da prave starinski kuvani kiseli kupus, prebranac, podvarak...

Ono bez čega zima definitivno iz godine u godinu ne može da se zamisli jeste sarma. Naročito ako spremate posnu slavu način starig Bugarki će vam mnogo značiti, je jako ukusna, sočna i kida koliko je dobra.

Pred vama je sada priprema za njihovu posnu verziju koja je najbolja.

Pirinač u činiji
Pirinač u činijifoto: Printscreen/Youtube/ JOJINE KUHINJSKE ČAROLIJE

Sastojci za ovaj recept sa starog papira su pred vama:

ulje - 50 ml

luk - 2 glavice

aleva paprika - 1 kašičica

baldo pirinač - 500 g

Smesa za posnu sarmu
Smesa za posnu sarmufoto: Printscreen/Youtube/ JOJINE KUHINJSKE ČAROLIJE

začin baharat - 1/2 kašičice

topla voda - 500 ml

čubar - 3 prstohvata

paradajz - 3 komada

listovi kupusa - 18 komada

Aleva paprika u smesi za posnu sarmu
Aleva paprika u smesi za posnu sarmufoto: Printscreen/Youtube/ JOJINE KUHINJSKE ČAROLIJE

Ovo je njihova priprema:

Luk se očisti, opere i sitno isecka.

Pirinač se opere do čiste vode.

Paradajz se opere i narenda.

Ulje se sipa u vok tiganj i zagreva.

Kada se zagreje, dodajte seckani crni luk i pržite na srednjoj temperaturi do zlatne boje, a zatim dodajte pirinač.

Zavijanje posne sarme
Zavijanje posne sarmefoto: Printscreen/Youtube/ JOJINE KUHINJSKE ČAROLIJE

Pržite pirinač 5 minuta uz stalno mešanje, pa dodajte rendani paradajz, vruću vodu i alevu papriku.

Kuvajte na laganoj vatri uz stalno mešanje dok pirinač ne upije vodu, pa sklonite sa vatre.

Dodajte čubar i začin Baharat.

Dobro promešati i ostaviti da se ohladi.

Posna sarma i loncu
Posna sarma i loncufoto: Printscreen/Youtube/ JOJINE KUHINJSKE ČAROLIJE

U dublju tepsiju u kojoj će se peći sarme na dno poređati tri lista kupusa.

U svaki list kupusa stavlja se nadev i uvija se sarma koja se ređa u pleh na listove.

U pleh sa sarmama od kupusa dodajte 2 litra tople vode.

Velike sarme od kupusa sa baharatom pecite 60 minuta u zagrejanoj rerni na 220 stepeni.

Uživajte u posnoj sarmi koja ostavlja bez teksta.

Bonus video:

00:52

DA LI JE 42 MINUTA DOVOLJNO ZA PRIPREMU ĐUVEČA? Ne propustite danas kuvanje sa porodicom Maričević

(Espreso/Bonapeti.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.