mmm predobra!
NAJUKUSNIJA BELA PITA SA DOMAĆIM KORAMA: Samo ovakva se tamanila u bivšoj Jugi - receptura starih domaćica
Starinski recept za ukusnu poslasticu koja se tamanila u staroj Jugi
Bilo da pripremate neko slavlje ili samo volite da se zasladite u toku dana, predlažemo vam starinski recept za belu pitu. Priprema ove poslastice je prilično laka i objašnjena korak po korak, tako da će i oni manje spretniji da se snađu u pravljenju.
Sastojci
Za kore:
- 400 g brašna
- 150 g margarina
- 150 g šećera u prahu
- 3 kašike kisele pavlake
- 1 jaje
- 1,5 kašičica praška za pecivo
Za fil:
- 600 ml mleka
- 6 kašika brašna
- 250 g šećera u prahu
- 2 kesice vanilon šećera
- 250 g margarina
- 1 limun - sok
- I još:
- 200 g bele čokolade
- 5 kašika ulja
Priprema
Zamesiti kore od brašna, jajeta, šećera, pavlake, praška za pecivo i margarina. Testo podeliti na 3 jednaka dela i staviti u frižider na pola sata. Razvući kore i peći na prevrnutom plehu od rerne na 160-180°C i paziti da korice ostanu bele.
Razmutiti u 200 ml mleka brašno, šećer, i vanilin šećer, a ostatak mleka staviti da provri, pa skuvati fil. U ohlđen fil dodati margarin sobne temperate, pa dobro izmiksati zatim i sok od limuna i još jednom dobro izraditi mikserom.
Filovati kora, pa fila, kora, druga polovina fila, pa kora. Ostaviti da prenoći, pa staviti glazuru preko. Čokoladu otopiti sa uljem na pari.
Bonus video
(Espreso/recepti.com)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!