"MARKIZA TORTA" KAKVU SAMO SRPKINJE PRAVE: Kremast i neodoljiv fil - recept za sve prilike
Torta Markiza, Foto: Printscreen/Youtube/ Deda Miletova Kuhinja

ubija koliko je dobra

"MARKIZA TORTA" KAKVU SAMO SRPKINJE PRAVE: Kremast i neodoljiv fil - recept za sve prilike

Srpkinje prave "Markiza tortu" sa kremastih i neodoljivim filom po receptu koji ide za sve prilike

Objavljeno:

Važno je da za slavu svoje goste iznenadite na najlepše moguće načine.

Osim sitnih kolača koji su deo naše tradicije, oni će se oduševiti i kada probaju kremastu tortu za koju će vam istog momenta tražiti recept.

"Torta Markiza" je popularna u našoj zemlji i Srpkinje je spremaju za svaku priliku.

Nestaće dok trepnete, a uopšte nije komplikovana za pripremu.

Sastojci za torta Markizu
Sastojci za torta Markizufoto: Printscreen/Youtube/ Deda Miletova Kuhinja

Ovo su sastojci za recept:

2-3 dl mleka

4 mala pakovanja bebi piškota

Za fil:

rum po ukusu

Fil za tortu Markiza
Fil za tortu Markizafoto: Printscreen/Youtube/ Deda Miletova Kuhinja

10 jaja

250 g putera (NE margarina)

250 g šećera

250 g čokolade

Za dekoraciju:

2.5 dl slatke pavlake ili 2 dl mleka

Čokolada u filu za tortu Markiza
Čokolada u filu za tortu Markizafoto: Printscreen/Youtube/ Deda Miletova Kuhinja

150 g šlaga u prahu

Priprema je ispred vas:

1. Razdvojite belanca od žumanaca, pa žumanca umutite sa 125 g šećera i skuvajte ih na pari ili u mikrotalasnoj po ovom uputstvu. Pred kraj umešajte čokoladu da se rastopi i rum po ukusu.

2. Umućen puter sastavite sa ohlađenim kremom.

3. Posebno ulupajte belanca u čvrst šam, dodajte preostali šećer i miksajte dok se on ne rastopi.

Filovanje torta Markiza
Filovanje torta Markizafoto: Printscreen/Youtube/ Deda Miletova Kuhinja

4. Postepeno dodajte po malo šama u fil i mešajte lagano špatulom. Pazite da krem ne „padne“ i da ostane vazdušast.

5. Dno i stranice odgovarajućeg okruglog kalupa obložite bebi piškotama prethodno ih na kratko potopivši u mleko.

Šlag preko torte Markiza
Šlag preko torte Markizafoto: Printscreen/Youtube/ Deda Miletova Kuhinja

6. Sipajte krem u tako pripremljen kalup, poravnajte, te ostavite u frižideru preko noći.

7. Sutradan umutite šlag sa mlekom ili slatku pavlaku (šta već preferirate), napunite dresir džak, te zvezdastim ili drugim nastavkom po želji ukrasite tortu.

Bonus video:

07:33

Lenja pita - Zaboravljena jela Srbije

(Espreso/Stil)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.