OVO JE DORUČAK ZBOG KOG JEDVA ČEKATE DA ODETE KOD BAKE: Kad mu osetite MIRIS odmah vam OTVORI APETIT
Ilustracija, Foto: Printscreen/youtube/ Home Made Recipes

recept

OVO JE DORUČAK ZBOG KOG JEDVA ČEKATE DA ODETE KOD BAKE: Kad mu osetite MIRIS odmah vam OTVORI APETIT

Mekane pogačice sa sirom su idealna ideja za doručak

Objavljeno:

Ima li nečeg boljeg od mirisa toplog peciva koji se širi kućom? Priuštite ukućanima i sebi doručak ili večeru iz snova, bez odlaska u pekaru. Napravite mekane pogačice koje će se razgrabiti u trenu. Sigruno smo da ćete pogačice sa sirom pripremljene na ovaj način rado spremati iznova i iznova.

Sastojci:

  • 400 ml tople vode
  • 1 kašičica suvog kvasca
  • 1 kašičica sirćeta
  • 3 kašike ulja
  • 1 kašičica soli
  • 500 g brašna
  • 100 g putera
  • 1 šolja ulja
  • 400 g sira po želji
  • 2 žumanceta
Kiflice
foto: Printscreen/Youtube/ CooKing

Priprema:

U posudu ubacite suvi kvasac, pa dodajte toplu vodu. Promešajte dobro, pa dodajte sirće, ulje, brašno, so i promešajte, pa zamesite testo. Temeljno premesite rukom i kada testo postane meko i nelepljivo, ostavite u posudi prekrivenoj krpom na 10 minuta. Pospite malo brašna po radnoj površini, rukama malo pritisnite i raširite testo, pa podelite na 12 delova. Svaki deo rukama oblikujte u lopticu, pa na površini posutoj brašnom razvijte oklagijom u duguljast oblik. Pomešajte otopljen puter i ulje, pa podmažite vatrostalnu posudu. Ubacite 1 razvučeni deo testa, pa ga premažite smesom sa puterom i uljem, isto to učinite i sa drugim koji ćete staviti pored prvog. Ređajte na njih nove slojeve testa i podmazujte, pa pokrijte i ostavite da odstoji 20 minuta. Potom stavite oklagiju na posudu i preklopite preko dva komada razvučenog testa. Premestite na radnu površinu. Rukama postepeno razvlačite i tapkajte testo dok ne dobijete dugački valjak, držeći oklagiju. Uvijte u 2 rolnice, pa uklonite oklagiju. Ponovite postupak do utroška testa. Svaku pojedinačnu rolnicu podelite na 2 dela, pa rukama spljištite ivicu ka sredini, tako da dobijete krug. Razmesite malo oklagijom, pa ubacite nadev od sira. Preklopite i to učinite sa svim ostalim. Poređajte u pleh obložen pek papirom, pa pokrijte kuhinjskom krpom. Ostavite da odstoji 15 minuta. Premažite umućenim žumancem. Pecite na 180°C dok ne porumene.

Bonus video: Recept za knedle

01:51

DANAS JE SVETSKI DAN KNEDLI, A KURIR OTKRIVA ORIGINALNI RECEPT: Obožavali su ih Tesla i Mocart, a vreme je da ih i vi napravite

(Espreso/Stvar ukusa)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.