uff, kida
DOMAĆA ŠARENA SALATA U TEGLI: Starinska zimnica - stare kuvarice je najbolje spremaju
Domaća šarena salata u tegli je starinska zimnica koju stare kuvarice najbolje spremaju
Ako do sada niste otišli na pijac po razno povrće za zimnicu, nemojte više da čekate, nego se bacite na posao.
Paradajz sa belim lukom je pikantan i u njemu cele godine godine možete da uživate i da ga kombinujete sa čim god želite.
Osim toga, tu je naravno i kupus ribanac za najbolji podvarak, kao i ljutenica, ajvar, barena paprika...
Ono što je sada pred vama jeste domaća mešana salata kakvu samo stare kuvarice prave.
Za recept su izdvojeni sledeći sastojci:
Sastojci
crvenih i žutih paprika 1,5 kg
svežeg kupusa 1 kg
krastavaca 1/2 kg
šargarepe 300 gr
zelenog paradajza 300 gr
karfio 1/2 kg
crnog luka (sitnog) 10 glavica
bibera u zrnu 10
list celera po želji
MARINADA za 6 tegle
vode 1,2 lit.
soli 60 gr
šećera 200 gr
sirćeta 2 dl
Kako pripremiti
Marinat je za 6 tegli od po 850 gr (ukoliko imate više ili manje tegli, srazmerno tome povećajte ili smanjite količinu marinade). Povrće očistite, operite i po želji seckajte i stavite u veći sud. Karfiol odvojite na male cvetiće. Kupus posebno narendajte pa ga dodajte seckanom povrću.
Na kraju dodajte i biber u zrnu pa sve dobro promešajte. Posebno skuvajte vodu, so, šećer i sirće pa kad provri sklonite sa vatre i prelijte preko pripremljenog povrća. Sve dobro izmešajte rukama i punite predhodno oprane i sterilisane tegle, dobro sabijajući, kako bi stalo što više povrća.
Tegle zatvorite original poklopcem, stavite ih u veći sud naliven vodom do grlića tegli i pustite da voda provri, zatim smanjite temperaturu i kuvajte (pasterizujte) još desetak minuta (voda ne sme da ključa za to vreme).
Nakon tog vremena sklonite sa vatre i ostavite da se tegle u vodi ohlade.
Ohlađene tegle obrišite i ostavite sa ostalom zimnicom do upotrebe.
Uživajte cele godine i ukusnoj šarenoj salati.
Bonus video:
(Espreso/Recepti.Žena.Blic.rs)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!