RECEPT ZA ŽUTI KOLAČ SA VIŠNJAMA NA ČAŠE: Starinska poslastica koja se BRZO sprema, a još BRŽE nestane sa tanjira
Kolač sa višnjama, Foto: Printscreen/youtube/jelajelena1

ne izlazi iz mode!

RECEPT ZA ŽUTI KOLAČ SA VIŠNJAMA NA ČAŠE: Starinska poslastica koja se BRZO sprema, a još BRŽE nestane sa tanjira

Ako imate domaća jaja, ispašće tačno žut kako treba

Objavljeno:

Recept za starinski kolač sa višnjama nikad ne izlazi iz mode.Vazdušast i preukusan, sprema se za sve prilike i sva slavlja. Neka vaš povod bude predstojeći vikend, te obradujte sebe i porodicu ovim laganim, a zdravim kolačom.

Potrudili smo se da vam recept izdelimo na delove, korak po korak, kao i prateće fotografije kako bi vam olakšali pripremu

Kolač sa višnjama
Kolač sa višnjamafoto: Printscreen/Youtube/Jelajelena Petrovic

Sastojci

  • 1,5 čaša šećera (300 g)
  • 1 čaša jogurta (od 2 dl)
  • 1 čaša ulja (170 g)
  • 5 jaja
  • 2 čaše brašna (ukupno 270 g)
  • 1/2 kesice praška za pecivo
  • vanilin šećer
  • 400 - 500 gr višanja
  • malo prah šećera za posipanje kolača
Kolač sa višnjama
foto: Printscreen/Youtube/Jelajelena Petrovic

Priprema

Razbiti jaja i odvojiti belanca od žumanaca.Belanca mikserom umutiti u čvrst sneg, pa im postepeno dodavati šećer.

Mutiti još malo, pa odložiti mikser.Dodati žumanca, pa ih umešati polako, špatulom.

Postepeno dodati i ostale sastojke (jogurt, ulje, brašno i prašak za pecivo) i polako ih sjedinjavati sa belancima.

Kolač sa višnjama
foto: Printscreen/youtube/jelajelena1

Kad testo bude homogeno, izliti ga u podmazan i brašnom posut pleh (moj pleh je dimenzija 35 x 20 cm). Na testo staviti višnje (sveže, iz zamrzivača ili iz kompota) koje su malo oceđene od viška soka.

Kolač sa višnjama
foto: Printscreen/Youtube/Jelajelena Petrovic

Da višnje ne bi ostale na vrhu kolača i osušile se, već da malo utonu u kolač, a da ne padnu sasvim na dno, ja ih vrhom nožića malo gurnem nadole.

Probajte i ovaj recept za najbrži kolač, sigurno će vam se svideti.

Staviti kolač u rernu zagrejanu na 200 stepeni da se ispeče. Smanjiti na 180 stepeni. Kolač je brzo gotov, u rerni sa ventilacijom pečem ga OKO 40 minuta, a da je pečen, vidi po tome što se ivice testa počinju odvajati od suda u kom se kolač peče, i povlače se ka sredini.

Kolač sa višnjama
foto: Printscreen/youtube/jelajelena1

Ohladiti kolač, pa ga obilno posuti prah šećerom, pomešanim sa vanil šećerom, i iseći na kocke. Nemojte načinjati kolač koji se nije potpuno ohladio, jer će biti ''zdudan'' i gnjecav.

BONUS VIDEO:UKUSNA, MEKANA I SOČNA! Poznati prave pitu od jabuka u kulinarskoj emisiji, OVAJ RECEPT ĆETE OBOŽAVATI

01:15

UKUSNA, MEKANA I SOČNA! Poznati prave pitu od jabuka u kulinarskoj emisiji, OVAJ RECEPT ĆETE OBOŽAVATI

(Espreso/coolinarka.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.