NE PRAVI SE ZAPRŠKA SAMO OD 3 SASTOJKA KAKO STE NAUČILE: Ako hoćete PUN UKUS jela ovo je pravi RECEPT
Ilustracija, Foto: Printscreen TikTok/tanjamaksimovic71

najbolji savet

NE PRAVI SE ZAPRŠKA SAMO OD 3 SASTOJKA KAKO STE NAUČILE: Ako hoćete PUN UKUS jela ovo je pravi RECEPT

Najbolji recept za zapršku je baš ovaj

Objavljeno:

Svaka domaćica zna da ono što daje pun ukus hrani jeste zaprška, ali malo koja domaćica zna kako se ona pravilno pravi. Svaka zna jedan recept koji nije dobar!

Zaprška se pravi od iste količine mekog ili polumekog brašna i masnoće. Za bele čorbe ili umake koji zahtevaju svetlu zapršku, uzima se puter, margarin ili biljna mast, dok se za običnija jela sa rumenom zaprškom može uzeti ulje ili svinjska mast. Zaprška se u jelo obično stavlja kao poslednji dodatak; nakon nje se, eventualno, dodaju samo lakši začini.

Kako se sprema zaprška:

Zagrejte u šerpi na šporetu određenu količinu masnoće i dodajte odmerenu količinu brašna. Kada brašno počne da se prži, zaprška počne da peni. Ako želite belu zapršku, nemojte dugo držati brašno na vatri. Za obična jela, brašno se prži dok ne porumeni, a onda zapršku treba pažljivo razrediti pripremljenom hladnom tečnošću; da se ne bi napravile grudve, tečnost treba dolivati po malo, uz neprestano mešanje, sve dok se ne dobije glatka kaša koja se dalje razređuje do željene gustine.

Može se upotrebiti i vrela tečnost, ali se u tom slučaju mora još brže mešati.

Zapršku treba kuvati najmanje 20 minuta, a za krem čorbe i umake čak i do pola sata, kako se ne bi osećao miris sirovog brašna.

Zaprška
foto: Prihntscreen/Youtube/My kitchen Tanja

Količina zaprške zavisi od vrste jela:

U bele krem čorbe na 1 litar tečnosti treba praviti zapršku od 50 grama masnoće i 50 grama brašna.

– U čorbe od povrća ili mesa – 40 grama masnoće i 40 grama brašna.

– U ređe čorbe od povrća ili ribe – 30 grama masnoće i 30 grama brašna.– u svetli umak na 5 dl tečnosti – 40 grama masnoće i 40 grama brašna.

Bonus video: Recept za jelo Noazet

00:53

DA LI STE ČULI ZA JELO NOAZET? Ne propustite recept vrhunskog kuvara Raše danas u 18 časova za čuveni specijalitet

(Espreso/Krstarica)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.