recept
TRADICIONALNA SRPSKA ZIMNICA NIKAD BRŽA: Seckani kiseli kupus PUN VITAMINA, tamanićete ga CELE zime - RECEPT
Pravo je vreme da uronite u sezonu zimnica sa ovom salatom
Kiseli kupus je redovno povrće koje se uvrstava u tradicionalnu sprsku zimnicu. Prenosimo vam recept i način pripreme za ovu ksielu salatu koju ćete jesti preko cele godine uz mnoga jela.
Prave domaćice ne čase časa, već uveliko ostavljaju zimnicu za nastapujuću zimu. Tako su u opticaju paprike, cvekla, šargarepa, kiseli kupus, kao i razne njihove mešavine. Ipak, naše bake pored klasičnog, ostavljale su kupus na još jedan način, koji je danas pomalo otišao u zaborav. Seckani kiseli kupus u tegli je zaboravljena zimnica u Srbiji, a to se nekada obavezno pripremalo.
Sastojci:
- 2-3 šake kupusa za jednu teglu ili 2 glavice srednje velčine za 12-13 tegli
- 2 supene kašike himalajske soli na litar vode
Priprema:
- Operite glavice kupusa i sitno iseckajte. Možete izrendati ako vam je lakše. Promešajte isečeni kupus i počite da punite oprane i pripremljene tegle.
- Nakon toga promešajte so sa tačnom proporcijom vode i prelivajte kupus do vrha tegle.
- Kupus stavljajte u teglu postepeno, pa između svakog sipanja dobro pritisnite rukama, praktično ga zbijte i utisnite ka dnu. Važno je da sve vreme fermentacije on bude potopljen.
- Teglu prekrijte čistom krpom i stavite gumicu, kako krpa ne bi spala. Na ovaj način omogućavate protok vazduha i sprečavate upadanje prašine i insekata.
- Zatvorite dobro poklopce, pa promešajte nekoliko puta svaku teglu. Poželjno je da svakoga dana mešate da bi se imitirao proces pretakanja i da se fermentisanje ubrza.
- Teglu stavite na što hladnije i mračno mesto, ali ne u frižider. Nakon 3 nedelje imaćete gotov isečeni kiseli kupus.
BONUS VIDEO:KUPUS NIKAD SKUPLJI! Cena duplo veća! Velike suše dovele do REKORDNIH CIFARA
(Espreso/republika)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!