fantazija ukusa
BUGARKE SPREMAJU NAJSOČNIJI KOLAČ: Jabuke, orah i griz - recept starih domaćica
Kolač sa jabukama, orahom i grizom je najsočniji kolač koji spremaju Bugarke na selu
Bugarke su poznate po sjajnim specijalitetima - tu su kuvana jela, torte, zimnice, a i kolači.
Isto kao i mi imaju starinske poslastice pa je i ovaj kolač baš stari sa sela.
Sprema se od jabuka, griza i oraha.
Ono što je dobro može da se jede u postu, a slatko će vas zasladiti.
Potrebni sastojci su za ovaj sočan recept su:
susam 2 kašike
1 šolja pšeničnog griza
1 šaka oraha
1 šolja brašna
1 kašičica ulja
1,5 šolja šećera
3 srednje velike (sočne) jabuke
1/2 kesice prašak za pecivo
1 kašičica cimeta
Ovako se sprema:
Koristimo dve posude, u jednu stavljamo suve sastojke, a u drugu jabuke.
Oljuštimo i narendamo jabuke, stavimo u njih cimet i ostavljamo sa strane da puste sok i nakon toga dodajemo i ulje. U drugoj posudi pomešamo suve sastojke.
U kvadratnu posudu za pečenje stavljamo papir za pečenje i počinjemo da ređamo smese. Prvo suvu smesu, posle jabuke - tako dok se ne potroše sastojci.
Na kraju završimo jabukama. Odozgo posipamo isečenim orasima i susamom.
Pečemo oko 40-50 minuta. Po želji možete da pospete šećerom u prahu.
Bonus video:
(Espreso/Bonapeti.rs)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!