PEKMEZ OD ŠLJIVA IZ RERNE BEZ KONZERVANSA: Stara srpska zimnica - miris i ukus nas vraća u život na selu
Pekmez od šljiva iz rerne bez konzervansa, Foto: Printscreen/Youtube/ Home Made Recipes

ukus razbija

PEKMEZ OD ŠLJIVA IZ RERNE BEZ KONZERVANSA: Stara srpska zimnica - miris i ukus nas vraća u život na selu

Pekmez od šljiva iz rerne bez konzervansa je naša stara srpska zimnica bez koje zima ne može da nam prođe

Objavljeno:

Sezona šljiva je u toku, a na vama je da ih iskoristite na najbolji mogući način.

Osim ukusnih kolača, pita - naše majke i bake spremaju i ukusan pekmez od šljiva.

Osim tradicionalnih receptata, zapišite i novi - pekmez od šljiva iz rerne bez konzervansa.

Zimski slatki specijalitet koji i mladi i stari obožavaju.

Pekmez od šljiva
foto: Printscreen/Youtube/ Home Made Recipes

Potrebni sastojci su sledeći:

1 kilogram šećera ili 200 grama po kilogramu ( naravno može i po ukusu)

5 kilograma šljiva (pogačarke, sitnije i slađe, kraće se kuvaju)

šerpa od 10 ili 12 litara

varjača

tegle

Pekmez od šljiva
foto: Printscreen/Youtube/ Home Made Recipes

tepsija

krpe

Ovo je način pripreme:

Šljive dobro oprati iz dve vode. Prva voda svaku posebno, a druga može i više komada odjednom.

Izvadite koštice i stavljati u šerpu u kojoj će se kuvati.

Pekmez od šljiva
foto: Printscreen/Youtube/ Home Made Recipes

Na pola mere iscepanih šljiva dodajte pola mere šećera. Preko ide ostatak šljiva, a preko njih i ostatak šećera.

Rernu za to vreme zagrejte na 200 stepeni.

Stavite u rernu skroz dole. Kuva se dva sata na 200 stepeni, promeša se na pola sata.

Pekmez od šljiva
foto: Printscreen/Youtube/ Home Made Recipes

Posle dva sata smanjite temperaturu na 150 stepeni, pa kuvajte još sat ipo.

Pazite samo da ne zagori i da tog safta ne ostane premalo, jer će se on dodatno zgusnuti kada se pekmez od šljiva bude hladio.

Kada vidite da se pekmez skuvao, otvorite rernu da se ohladi na 100 stepeni.

Stavite tegle i poklopce u pleh i držitet u rerni na 100 stepeni 15 - 20 minuta.

Pekmez od šljiva
foto: Printscreen/Youtube/ Home Made Recipes

Izvadite ih iz rerne i tegle punite sa pekmezom i vrele ih odmah zatvarajte.

Stegnite i ostavite da se ohlade.

Čuvati na suvom i toplom mestu do konzumiranja.

Prijatno.

Bonus video:

03:15

JEDNA STVAR RAZLIKUJE PRAVI DOMAĆI AJVAR OD OSTALIH: Evo kako da prepoznate koji je u pitanju (KURIR TELEVIZIJA)

(Espreso/domacirecepti.net)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.