PRAVA SRPSKA
NEIZOSTAVNI GOST NA SVAKOM SRPSKOM SLAVLJU: Gibanica gužvara po TRADICIONALNOM receptu pravih DOMAĆICA
Ovo je jelo koje možete napraviti za večeru, pa ga jesti i sutradan za doručak, a redovno je prijatelj svakog slavlja u Srbiji.
Kada tek počinjemo da "istražujemo" u kuhinji uvek prvi recepti budu upravo pite i gibanice, pogotovo one koje se brzo i jednostavno prave jer kao početnici ne želimo da se upuštamo u nešto malo teže. Tako da ko god se najavio da će doći u goste, znao je da će jesti gibanicu sa sirom. Možda to i nije tako loše, jer je ovo jelo preukusno i pravo tradicionalno. Bićete u saglasnosti da je teško naći tako dobru gibanicu kao kada je spremite kod kuće, pa servirate onako toplu uz čašu hladnog jogurta. Evo ga i recept.
Potrebno vam je:
- Jedno pakovanje kora
- 1/2 kg sira
- 4 jaja
- Kašičica soli
- 2 dl ulja
- 2dl kisele vode
- Malo mleka ili jogurta (ako je smesa gusta)
Priprema:
Žicom za mućenje umutiti jaja, so, kiselu vodu (mineralnu gaziranu vodu) i ulje. Dodati sir koji ste prethodno probali. Po potrebi i po vašem ukusu, ako nije dovoljno slan dosoliti ga. Laganim potezima umešati sir u fil kako bi u filu ostali komadići i grudvice sira. Ukoliko je smeša gusta (što zavisi od veličine jaja i suvoće sira) dodajte malo mleka ili jogurta (ja više volim jogurt pa i njega ovde koristim). Odvojite dve kore sa strane (trebaće vam kasnije da prekrijete gužvaru), a na dno đuveč tepsije stavite tri kore jednu preko druge, kao podlogu za gibanicu. Preostale kore, jednu po jednu gužvajte i umačite u fil. Kad su sve kore potrošene i poređane, višak fila, ako je preostao, preliti preko gužvanih kora.
Ispecite je ovako
Gužvaru sa sirom prekriti od gore (sa one dve kore koje ste sklonili sa strane) i stavite u prethodno zagrejanu rernu na 250 stepeni da se peče. Gibanicu peći 5 minuta na 250 stepeni ili dok blago ne porumeni, a potom rernu smanjiti na 200 stepeni i peći gibanicu još 25 - 30 minuta (što zavisi od jačine vaše rerne).
Kad je gibanica pečena, ostaviti je 5 minuta u isključenoj rerni da se “stiša”, a potom je izvaditi iz rerne i još onako vruću poprskati kiselom vodom. Gibanicu sa sirom prekriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti još nekoliko minuta da splasne, piše "Šta se kuva".
BONUS VIDEO:
(Espreso/republika)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!