KAFANSKI KUVAR OTKRIO CAKU ZA TELETINU ISPOD SAČA: Sve SRPKINJE greše u 1 koraku, odmah ovo PIŠITE
Ilustracija, Foto: Jecine kulinarije/ Printscreen/ Youtube

topi se u ustima

KAFANSKI KUVAR OTKRIO CAKU ZA TELETINU ISPOD SAČA: Sve SRPKINJE greše u 1 koraku, odmah ovo PIŠITE

Ovo je tradicionalni recept za teletinu ispod sača

Objavljeno:

Nema tog gurmana kojeg teletina ispod sača nije oduševila svojim sočnim ukusom, meso koje se razdvaja na niti i prosto topi nakon dugog krčkanja u svojim sokovima nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Većini je poznato da najsočniji zalogaji dolaze iz zemljanog posuđa, ali malo ih je koji znaju da zbog tih divnih ukusa ne moraju ići u restorane ili ložiti vatru.

Teletina ispod sača u rerni - Sastojci potrebni za pripremu

  • 1,5 kg teletine – mi preporučujemo masniji komad telećeg mesa poput paufleka ili vrata;
  • 5 većih krompira;
  • 3 srednje glavice crnog luka;
  • 2 glavice belog luka;
  • 2 srednje šargarepe;
  • 2-3 kašike svinjske masti ili ako niste ljubitelj zamenite mast biljnim uljem;
  • svež ili suvi ruzmarin;
  • so po ukusu;
  • biber po ukusu;
  • 3 lista lovora;
  • 2 dl vode;
Sač
foto: Jecine kulinarije/ Printscreen/ Youtube

Teletina u rerni - recept za pripremu

  1. Teletinu dobro operite hladnom vodom i ostavite da se osuši. Nakon toga isecite je na krupnije komade i dobro utrljajte solju, biberom i ruzmarinom. Tako začinjeno meso odložite u frižider na pola sata.
  2. Hladan zemljani sač namažite tankim slojem svinjske masti ili ulja, za šta Vam može poslužiti pamučna krpica ili možete malo zamastiti prste. Kada ste ga zamastili na dno sača poređajte teletinu. Teletina u rerni se može peći i u zemljanom pekaču sa poklopcem ukoliko nemate sač.
  3. Krompir oljuštite i isecite na krupnije komade, očistite šargarepu i po želji je iseckajte krupnije ili sitnije. Sa krompirom i šargarepom prekrijte svo meso. Na ovaj način ćete teletinu zaštititi od sušenja. Oljuštite crni luk i cele glavice iskoristite za “sakrivanje” teletine. Beli luk oljuštite i čenovima prošarajte sač. Možete ubaciti i cele glavice, neoljuštene čenove ili glavice presečene na pola.
  4. Ostatak masti ili ulja iskoristite za mazanje krompira, a zatim preko njega dodajte začine. Vodu nalijte u sud trudeći se da ne sperete začine sa krompira.
  5. Poklopite Vaš zemljani sač i ubacite ga u hladnu rernu, ovo moramo naglasiti jer zemljano posuđe ne trpi nagle temperaturne promene i može doći do njegovog naprsnuća i kasnijeg curenja. Temperaturu podesite na 200 stepeni, a podsetnik navijte na 2 sata. Ukoliko imate vremena možete smanjiti temperaturu na 150 stepeni i produžiti vreme pečenja, sigurno ćete poboljšati ukus teletine i povrća.
  6. Ubrzo kada zemljano posuđe krene da se zagreva i lagano prenosi toplotu na hranu počećete da osećate opojne mirise koji će Vas i Vaše ukućane naterati da sa nestrpljenjem iščekujete kraj pečenja teletine.
  7. Kada podsetnik zazvoni izvadite sač iz rerne i premestite svu teletinu sa dna posude na povrće, izbacite višak tečnosti, vratite sač u rernu i pecite još pola sata. Teletina koja je praktično skuvana u sopstvenim i sokovima povrća sada će dobiti rumenu boju koja će Vas još više mamiti, a povrće će upiti sve ukuse koji su se skupili na dnu sača i predstavljaće odličan prilog uz meso.
  8. Recept možete prilagoditi svojim ukusima, dati mu lični potpis i sigurno će sve očarati Vaša teletina ispod sača. Takođe ovaj recept možete primeniti i na druge vrste mesa, jagnjetina ispod sača, dimljene svinjske butkice, jaretina ili bilo koja kombinacija mesa mogu se spremiti na isti način.
  9. Poslužite svojim voljenima teletinu i povrće uz omiljenu sezonsku salatu.
  10. Poznavaoci vina uz teletinu ispod sača preporučuju crvena vina od sorti merlo i kaberne sovinjon.
  11. Uživajte u slasnim zalogajima, prijatno i živeli!
  12. Ukoliko još uvek nemate odgovarajuće zemljano posuđe za pripremu najukusnije teletine u kućnim uslovima odaberite neku od Zlakusa grnčarija posuda iz naše ponude.

Bonus video: Recept za svinjski paprikaš

01:00

Recept za svinjski paprikaš

(Espreso/Lonci&Poklopci)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.