IPAK NEĆE DOĆI DO POSKUPLJENJA SVINJSKOG MESA? Nenad Budimović iz PKS-a se oglasio za Espreso!
Foto: Printscreen/youtube/Euronews, Beta/ Milan Timotić

poskupljenje ili pojeftinjenje?

IPAK NEĆE DOĆI DO POSKUPLJENJA SVINJSKOG MESA? Nenad Budimović iz PKS-a se oglasio za Espreso!

Najavljeno je pojeftinjenje određenih proizvoda u trgovinskim lancima, ali se pronela vest da će ponovo "skočiti" cena svinjskog mesa. Nenad Budimović iz PKS-a za Espreso otkriva da li će do toga doći

Objavljeno:

Cena kilograma svinjskog buta u mesarama i marketima u Srbiji kreće se u rasponu od 800 do 1.200 dinara i približava se ceni junetine.

Da bi mogla biti viša strahuje se još od pojave aftičke kuge svinja na teritoriji naše zemlje, ali i zbog poskupljenja mesa iz evropskog uvoza za 40%. Domaći proizvođači mesa kažu da cena žive vage trenutno miruje, te da im nije realno da se ona do trostruko uveća.

U petak, 8. septembra, postignut je dogovor između trgovaca, proizvođača i Ministarstva unutrašnje i spoljne trgovine oko novih, nižih cena u radnjama.

Cene pojedinih životnih namirnica od srede 13. septembra će biti umanjene kako bi se obuzdala i smanjila inflacija koja je u julu iznosila oko 12,5 odsto međugodišnje.

Kako je najavio predsednik Aleksandar Vučić, cene 20 vrsta proizvoda u trgovinskim lancima kojima upravlja 10 kompanija biće snižene.

Sledećih 20 kategorija proizvoda biće deo akcije „Bolja cena – cena za narod“ od srede 13. septembra pa sve do 31. decembra 2023. godine:

1. mleko

2. jogurt

3. sir beli kriška

4. jabuke

5. krompir

6. testenina

7. pileće meso (trup)

8. salama u omotu

9. bezalkoholni napici

10. kafa

11. hrana za bebe

12. šampon za bebe

13. kupka za bebe

14. dečije pelene

15. šampon za odrasle

16. kupka za odrasle ,

17. toalet papir

18. higijenski ulošci

19. deterdžent za pranje sudova

20. deterdžent za pranje veša

Međutim, medijima se pronela vest oko novog udara na potrošačku korpu koja se očekuje sredinom septembra zbog poskupljenja svinjskog mesa.

Ipak, kako za Espreso kaže Nenad Budimović iz Privredne komore Srbije do poskupljenja mesa neće doći.

- Odlučeno je da će da pojeftini 20 vrsta proizvoda, pa između ostalog i svinjsko meso. Čekamo da vidimo šta će i kako će to biti. To je najavljeno od strane države. Pojeftinjenje je najavljeno od srede, ali nemamo informaciju koji procenti su u pitanju. Videćemo od srede šta je rešeno, tvrdi Nenad Budimović sekretar Udruženja za stočarstvo i preradu stočarskih proizvoda.

Nenad Budimović
Nenad Budimovićfoto: Printscreen/youtube/Euronews

Ko u Srbiji plaća meso po najvišoj ceni?

Na domaćim stočnim pijacama krmače za klanje se prodaju po ceni od 200, dok se cena prasadi kreće od 300 do 450 dinara.

Cena jagnjadi je od 350 do 400 dinara. Cene junadi na stočnim pijacama su od 255 do čak 500 dinara za kilogram žive vage.

Kako pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku, sveže meso u trgovinama u avgustu je već bilo skuplje nego u julu.

Tako svinjska krmenadla najnižu cenu ima u marketima u Vranju (630 din/kg), dok najvišu cenu od 800 dinara za kilogram ima u Kragujevcu, Kraljevu, Sremskoj Mitrovici i Subotici.

Po statističkim podacima, juneća rozbratna u avgustu najjeftinija je bila u trgovinama u Leskovcu sa cenom od 820 dinara kilogram, dok su najskuplju plaćali potrošači u Beogradu i to 1.100 dinara za kilogram.

U Valjevu je prošlog meseca bila najniža cena telećeg mesa i to 900 dinara za kilogram. Kako pokazuju podaci RSZ-a, teletina u Novom Sadu u avgustu je koštala čak 1.745 dinara za kilogram.

Afrička kuga svinja uzela danak

U Srbiji je do sada u 2.201 gazdinstvu potvrđeno 4.167 slučajeva afričke kuge kod domaćih svinja, od čega je već 3.857 uginulo, a rebalansom budžeta Ministarstva poljoprivrede obezbeđeno je dodatnih 500 miliona dinara koje će služiti za sprečavanje te zarazne bolesti i nadoknadu štete vlasnicima bolesnih životinja.

Zaraza je potvrđena na teritoriji 46 opština u 15 upravnih okruga - Pčinjski, Braničevski, Pomoravski, Podunavski, Moravički, Južnobanatski, Borski, Srednjebanatski, Zaječarski, Sremski, Šumadijski, Južnobački, Mačvanski, Pirotski i Grad Beograd, objavilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Svinje / ilustracija
Svinje / ilustracijafoto: Lars Klemmer / AFP / Profimedia

Кako je navedeno, uginulo je 3.857 svinja. U zaraženim gazdinstvima izvršena je eutanazija 42.200 svinja sa neškodljivim uklanjanjem i dezinfekcijom gazdinstva.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.