SRPSKI PAPRIKAŠ IZ 1865. GODINE: Trik je u ovoj VRSTI MESA zbog kojeg se TOPI u ustima, domaćice pišite RECEPT
Paprikaš, Foto: Printscreen/Youtube/ Ricette di Casa

ukus za pamćenje!

SRPSKI PAPRIKAŠ IZ 1865. GODINE: Trik je u ovoj VRSTI MESA zbog kojeg se TOPI u ustima, domaćice pišite RECEPT

Ovom jelu se svi raduju, ali često se dešava da domaćice greše u njegovoj pripremi.

Objavljeno: 21:10h

Paprikaš je starinsko jelo koje niko ne odbija!

Mašinski inženjer i šahovski majstor Mirko Janjić iz Beograda, već petnaestak godina ima nesvakidašnju pasiju – skuplja stare srpske kuvare i recepte, prevodi ih, prepisuje, sortira, koriči. Prvo je napravio svoju ličnu, unikatnu antologiju, a onda iz nje odabrao 5.182 recepta za odavno prodatu zbirku od sedam knjiga „Dva veka srpske kuhinje“. Trenutno sprema kapitalno delo „Stari srpski kuvari“.

Paprikaš
foto: Printscreen/Youtube/ Ricette di Casa

Kuvarske knjige koje su se na srpskom jeziku pojavile u drugoj polovini 19. veka zapravo su prevedeni nemački i mađarski kuvari. Recimo, najstariji, „Srbski kuvar“ iz 1865. godine, Jerote Draganovića, jeromonaha manastira Krušedol, pa „Stara i nova kuina“ iz 1877. čuvene Katarine Popović-Midžine, zatim „Hristinin kuvar“ iz 1880...

Paprikaš

Teleću ili jagnjeću crnu džigericu sitno iseci, u šerpenji masti ugrej, metni sitna isečena crna luka da porumeni, na to postavi džigericu, posoli i da se prži; dosipaj čorbe u prženo da ne zagore. Kad je džigerica mekana, dodaj nešto utučena bibera, dve kašike kajmaka, izmešaj, okolo goveđine složi i pošlji na trpezu.

47:04

MAJKE-I-SNAJKE-SE01EP62

(Espreso/LepoteSrbije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.