SRPSKE DOMAĆICE SMISLILE CAKU ZA ZIMNICU OD OVOG POVRĆA: Mnogo je JEFTINO, a KLJUČ je u jednoj VEŠTINI
Zimnica od tikvica, Foto: Printscreen/Youtube/ KAZAN

obavezno probajte

SRPSKE DOMAĆICE SMISLILE CAKU ZA ZIMNICU OD OVOG POVRĆA: Mnogo je JEFTINO, a KLJUČ je u jednoj VEŠTINI

Najukusnije i najvoljenije letnje povrće sada možete da jedete tokom cele godine

Objavljeno:

Čuvanje i konzerviranje tikvica da nam dugo traju tokom zime zapravo je lako napraviti kod kuće. Postoje četiri glavna načina čuvanja tikvica: zamrzavanje, sušenje ili dehidracija, ermentacija i konzerviranje, a u nastavku su detaljna uputstva kako pravilno čuvati tikvice da bi što duže uživali u njihovom ukusu, predlozi i ideje sa receptima za konzerviranje, zamrzavanje i sušenje

Najbolji načini za pripremu zimnice od tikvica:

Ako niste sigurni šta da radite sa ostacima ili tražite savete kako da ih čuvate što je duže moguće, pogledajte ideje, predloge i recepte u nastavku.

Tikvice
foto: Printscreen/Youtube/ FooDee

Priprema tikvica

Kada birate tikvice za konzerviranje, birajte čvrste tanke mlade tikvice prečnika oko 5 cm, dužine 20 cm. Tikvice treba da budu svetle boje i bez mrlja, naborane kože. Kako tikvice rastu, postaju čvrste i razvijaju više semena. Velike tikvice je najbolje čuvati iseckane ili zgnječene - jednostavno vrhom kašike izvadite semenke i sunđeraste površine. Potražite tikvice za koje je još uvek vezan dobar deo stabljike, jer se mogu duže čuvati. Čuvajte ih u papirnoj kesi u fioci za povrće u frižideru do nedelju dana. Ne čuvajte tikvice u plastičnim kesama, jer zadržavaju previše vlage i postaće ljigave.

Idealno je da ih uberete neposredno pre obrade za najbolji kvalitet ili čak do 3 dana ranije. Neoprane tikvice uvek čuvajte u frižideru.

Pre svake dalje obrade, tikvice dobro operite četkom, a zatim ih dobro osušite. Ako su posebno prljave, možete ih da ih operete blagim biljnim sapunom ili sapunom za ruke, ali pazite da koristite samo malu količinu i dobro ih isperite.

Sušenje tikvica

Očistite i iseckajte tikvice na kockice. Ređajte ih u jednom sloju u tepsije za dehidrator ili pleh obložen papirom za pečenje. Komadi se mogu dodirivati, ali pokušajte da se ne preklapaju, jer se možda neće ravnomerno osušiti. Podesite temperaturu dehidratora ili rerne na 50 - 55°C. Ako rerna nema nisku temperaturu, podesite je na najnižu i lagano ostavite vrata rerne otvorena (pomoću varjače). Vreme sušenja zavisi od vlažnosti vazduha i nivoa vlažnosti u tikvicama , ali će biti potrebno da se suši između 5 - 11 sati. Zamenite mesta plehu s vremena na vreme, a kada su gotove primetićete da ih lako možete prepoloviti.

Izvadite ih i ostavite da se ohlade na sobnoj temperaturi 10 minuta, a zatim ih čuvajte u kesama ili posudama sa hermetičkim poklopcima.

Tikvice
foto: Printscreen/Youtube/ FooDee

Blanširanje tikvica

Bilo da sušite tikvice ili planirate da ih spremite u zamrzivač za zimu, blanširanje tikvica je ključna veština koju treba savladati da bi uspešno održali kvalitet i ukus tikvica. Blanširanje tikvica je neophodno da bi se sačuvala njena nutritivna vrednost, ukus i izgled.

Operite i dobro očistite tikvice. Odrežite im krajeve i isecite na kocke od 2,5 cm. Isecite tikvice uzdužno na dva dela sa nožem za kuvanje. Stavite dve polovine tikvica na dasku za sečenje ravnim stranicama nadole i svaku tikvicu ponovo prepolovite po dužini, a zatim je isecite u suprotnom smeru, okomito na rezove po dužini, da napravite male kocke.

Potopite tikvice u ključalu vodu na 4 minuta, a zatim prebacite u posudu sa ledenom vodom na 1 - 2 minuta da zaustavite proces kuvanja. Procedite ih i ostavite na peškiru ili čistoj kuhinjskoj krpi da se osuše, a zatim ih zamrznite ili sačuvajte dalje.

Zamrzavanje tikvica

Smrznute isečene tikvice su savršene za kasniju upotrebu u supama od tikvica, čorbi, hlebu ili mafinima. Preporučljivo je zamrznuti manje količine, u jednakim razmerama da biste tačno znali koliko tikvica imate u svakoj kesi. Odmrznute tikvice su kašaste i vodenaste, pa se nakon odmrzavanja koriste samo za supe, peciva i slična jela koja zahtevaju kuvanje ili pečenje.

Tikvice oljuštite i isecite na kockice, kolutove, trakice ili izrendajte, podelite količinu na jednake delove i zamrznite u kesi ili posudi sa hermetičkim poklopcem. Ako planirate da zamrznete tikvice isečene na kockice, zamrznite ih u serijama - stavite tikvice u jednom sloju na poslužavnik obložen papirom za pečenje i u zamrzivač na sat vremena. Nakon kratkog zamrzavanja, možete ih premestiti u kese bez da se zalepe jedna za drugu, što ih čini lakšim za upotrebu za dalju obradu. Tikvice možete držati zamrznute 8 - 10 meseci.

Ako želite da napravite “špagete” od tikvica i da ih zamrznete, birajte sveže male, srednje ili velike tikvice. Dobro ih operite pod tekućom vodom da biste uklonili ostatke i zemlju. Odrežite krajeve i ogulite. Ako su semenke velike, uklonite ih kašikom.

zamrzivač
foto: Profimedia

Koristite spiralizator za povrće da ih isečete na rezance. Raširite rezance od tikvica na čist kuhinjski peškir i lagano tapkajte da bi uklonili dodatnu vlagu. Spakujte ih u kese i uklonite što više vazduha iz njih i stavite u zamrzivač. Iskoristite ih u roku od 3 - 5 meseci. Zamrznute dodajte u jelo i kuvajte samo kratko, oko 1 minut.

Tokom odmrzavanja, tikvice će pustiti dosta tečnosti, pa ih nemojte dodavati direktno smrznute u jela (osim smrznutih “špageta”) da ih ne bi “razblažila”.

DA LI ZIMNICA POSTAJE LUKSUZ? Goran Đaković: Cene na pijaci su za potrošače visoke, a za proizvođače realne:

01:33

DA LI ZIMNICA POSTAJE LUKSUZ? Goran Đaković: Cene na pijaci su za potrošače visoke, a za proizvođače realne

(Espreso/ Mojazimnica.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.