NAPRAVITE TURŠIJU KAO NA JUGU SRBIJE: Peglana paprika NAJTRAŽENIJI recept za ZIMNICU!
Zimnica, Foto: RINA

ZIMNICA

NAPRAVITE TURŠIJU KAO NA JUGU SRBIJE: Peglana paprika NAJTRAŽENIJI recept za ZIMNICU!

Pun i pikantan ukus nikoga ne ostavlja ravnodušnim, a povrće sačuvano na ovaj način ima obilje vitamina C.

Objavljeno:

Jug Srbije posebno Leskovac i njegova okolina već decenijama su poznati kao parikarski kraj. Ovo zdravo povrće ovde uspeva kao nigde drugde, ima specifičan ukus, pa ne čudi što se domaćice i ove jeseni otimaju za leskovačku papriku.

Bez obzira da li pravite ajvar, ostavljate turšiju ili ih samo pečete i pakujete u zamrzivač za pohovanje leskovačka paprika je ne prevaziđena. Posebno je popularna parika uzgajana u leskovačkom selu Donja Lokošnica gde se tokom septembra i oktobra na zidovima, prozorima i gredama suše venci paprika. Upravo na jugu Srbije pravi se i najbolja zimnica od parike, a najtraženiji je recept za peglanu papriku.

Turšija
foto: Printscreen/Youtube/ Jelajelena Petrovic

U pitanju je vrsta turšije koja svojim pikantim ukusom nikog ne ostavlja ravnodušnim. Ovaj recept je i najtraženiji na internetu, a sve više mladih domaćica odlučuje se da zimnicu pripremi na tradicionalan način kako su nekad radile naše bake.

Staro verovanje kaže da je turšiju najbolje ostavljati za Miholjdan (12. oktobar) ali i bilo koji drugi dan je sigurno dobar za ostavljanje zimnice. Važno je da turšija bude ukišeljena pre zime, a povrće sačuvano na ovaj način ima obilje vitamina C što dobro dođe u hladnim zimskim danima, a originalna peglana paprika pravi se bez konzervansa ili vinobrana.

Srećna republika vam poklanja recept za peglanu papriku na nain kako su to nekad činile naše bake.

Sastojci:

5 kg crvenih mesnatih paprika

500 ml ulja

200 g soli

100 g šećera

500 ml sirćeta

2 glavice belog luka

1 kesica bibera u zrnu

veza peršuna

Priprema:

Paprike dobro operite, očistite od semenki, pa ukoliko su veće i mesnate prepolovite ih na pola. U dublju činiju ili šeru ređajte red paprike, zatim ih pospite šećerom i solju, prelijte uljem i sirćetom, pa odozgo poređajte još jedan red paprike i tako dok ne utrošite sav materijal. Ostavite da prenoće, ali ih povremeno promešajte da bolje upiju sokove. Kada paprike omekšaju ređajte ih u veće, prethodno sterilisane tegle, a svakog reda stavljate čenove belog luka, biber u zrnu i peršun. Paprike dobro pritisnite i kad napunite teglu nalijte tečnošću koja je ostala od paprika, pritisnite platičnom rešetkom, zatvorite poklopce i stavite ih na tamno i hladno mesto.

Bonus video:

00:37

KOLIKO JE ZIMNICA ZAPRAVO ZDRAVA?! Ekspert na Kurir TV razbija mitove o zimskoj ishrani!

(Espreso / Srećna Republike)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.