RECEPT ZA OVAJ KOLAČ TRAŽE SVE DOMAĆICE: Srpkinje ga spremaju na JEDAN NAČIN, a uz ovaj sastojak će biti SAVRŠEN
BRauni kolač, Foto: Printscreen/Youtube/ Jelajelena Petrovic

topi se u ustima

RECEPT ZA OVAJ KOLAČ TRAŽE SVE DOMAĆICE: Srpkinje ga spremaju na JEDAN NAČIN, a uz ovaj sastojak će biti SAVRŠEN

Zbog velike popularnosti kombinacije karamele i soli, osmišljeni su i recepti za čuvene poslastice sa ovim ukusom

Objavljeno:

Na ideju da napravi slanu karamelu prvi je došao Henri Le Rouk, francuski poslastičar koji je imao svoju prodavnicu u Bretanji kasnih 1970-ih. Želeo je da razvije jedinstven proizvod koji će mu pomoći da se izdvoji od konkurencije i tako je nastao čuveni slatko-slani ukus.

Zbog velike popularnosti kombinacije karamele i soli, osmišljeni su i recepti za čuvene poslastice sa ovim ukusom. Pored čizkejka sa slanom karamelom, a preporučujemo vam i da napravite brauni. Ono što je zanimljivo kod ovog recepta za brauni je i to što se koristi podloga od keksa. Ukusna poslastica koja će se posebno dopasti sladokuscima.

Brauni kolač
foto: Printscreen Instagram/lovevivvv

Sastojci:

Za koru:

1 šolja mlevenog keksa

75 g putera

1 kašika smeđeg šećera

Za brauni:

160 g neslanog putera

260 g šećera

3/4 šolje kakaoa

1/4 kašičice soli

2 jajeta

1 kašičica eksratkta vanile

1/2 šolje brašna

1/2 kašičice praška za pecivo

Za slanu karamelu:

200 g šećera

85 g neslanog putera

120 ml slatke pavlake

1/2 kašičice kuhinjske soli

1 kašičica ekstrakta vanile

morska so za posipanje

Priprema:

Pomešajte mleveni keks i istopljeni puter sa šećerom i sve dobro sjedinite, pa utisnite u kalup obložen pek papirom i poravnajte. Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 7-8 minuta, pa ostavite da se ohladi. U šerpu stavite puter, so, šećer i prosejano kakao, pa kuvajte na nižoj temepraturi do se sastojci lepo ne sjedne. Nemojte da ostavite da smesa proključa.

Postepeno dodajte jaja i dobro umutite, pa dodajte vanilu. Dodajte prosejano brašno i prašak za pecivo, pa opet sjedinite mikserom. Sipajte testo za brauni preko kore i pecite u rerni na 180°C oko 25-30 minuta. Izvadite i ostavite da se ohladi. Kada pravite slanu karamelu, morate to brzo da obavite, pa sve sastojke izvucite da vam budu pri ruci. Zagrejte šećer u šerpi na srednje jakoj vatri, neprestano mešajući drvenom varjačom. Formiraće se grudvice i početi da se tope u tečnost zlatno-braon boje.

Dodajte puter i umutite dok se ne sastojci dobro ne sjedine. Nakon toga sipajte slatku pavalku, pa mešajte sve vreme. Posle minut, dva sklonite sa šporeta. Dodajte vanilu i posolite po ukusu. Slanu karamelu prelije po kolaču, pa poravnajte. Ostavite u frižideru da se stegne nekih 2-4 sata. Na kraju pospite morsku so. Secite velikim oštrim nožem, zagrejanim pod vrelom vodom.

Majke i snajke

48:01

MAJKE I SNAJKE SE04EP96

(Espreso/Stvar ukusa)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.