SRBI OVO POVRĆE NAJVIŠE JEDU, A NISU ZNALI PRAVU ISTINU O NJEMU: Evo kako utiče na VAŠ ORGANIZAM
Povrće na pijaci, Foto: Aleksa Petrović

zdravlje

SRBI OVO POVRĆE NAJVIŠE JEDU, A NISU ZNALI PRAVU ISTINU O NJEMU: Evo kako utiče na VAŠ ORGANIZAM

Zauzima posebno mesto u ishrani Srba i širom sveta, ne samo zbog svog neodoljivog ukusa, već i zbog svoje sposobnosti da doprinese očuvanju zdravlja

Objavljeno:

U svetu ishrane, postoje neke namirnice koje se ističu kao pravi dragulji zdravlja, a jedno od takvih je i paradajz - čudo prirode koje Srbi ne samo da vole, već i uzdižu na pijedestal svog jelovnika.

Paradajz, koji je često nazivan i "zdravstvenom bombom", istinski je zlatni standard zdrave ishrane, sa izuzetnim nutritivnim profilom i naučno dokazanim koristima za ljudsko zdravlje.

Pijaca, Voće, Povrće, Proizvodi, Cena
foto: Aleksa Petrović

Nutritivna moć paradajza

Paradajz je bogat vitaminima, mineralima i fitonutrijentima koji igraju ključnu ulogu u održavanju zdravlja. Njegova osnovna komponenta, likopen, daje paradajzu karakterističnu crvenu boju i ima moćna antioksidativna svojstva. Antioksidansi su bitni za neutralizaciju slobodnih radikala i smanjenje rizika od raznih bolesti.

Pored likopena, paradajz je izvor vitamina C, koji podržava imunološki sistem, kao i vitamina K, koji je važan za zdravlje kostiju i koagulaciju krvi. Paradajz takođe pruža vitamin A, kalijum i folate.

Paradajz
foto: RINA / Privatna arhiva

Srbi i njihova ljubav prema paradajzu

Paradajz je neizostavan deo srpske kuhinje, bilo da se koristi za pripremu salata, umaka, čorbi ili raznih jela. Bogatstvo ukusa i teksture paradajza doprinose raznovrsnosti srpske kulinarske tradicije, a njegova svestranost čini ga dragocenim sastojkom za svakodnevne obroke.

Majke i snajke

48:01

MAJKE I SNAJKE SE04EP96

(Espreso/24sedam)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.