KADA ČUJETE KOLIKO JE PARADAJZ MOĆAN, JEŠĆETE GA SVAKI DAN: Niste ni svesni da VOĆE može ovako da UTIČE
Paradajz, Foto: RINA / Privatna arhiva

paŽnja

KADA ČUJETE KOLIKO JE PARADAJZ MOĆAN, JEŠĆETE GA SVAKI DAN: Niste ni svesni da VOĆE može ovako da UTIČE

Nutricionistkinja Blanka Garsija kaže da paradajz pomaže da bolje apsorbuje gvožđe iz drugih namirnica, što je mineral koji ima ključnu ulogu u proizvodnji hemoglobina i mioglobina, proteina koji prenose kiseonik do mišića i organa celog tela

Objavljeno: 14:51h

Gotovo da ne postoji srpska trpeza koja tokom leta nema paradajz. Obožavamo da ga jedemo na različite načine, naročito u salatama uz glavne obroke. Paradajz je iz ugla botanike voće, iako skoro svi mislimo da je povrće. Ova namirnica je puna vitamina i minerala, a osim toga ima vrlo malo kalorija. Paradajz težak 60 grama sadrži samo 12 kalorija i manje od tri grama ugljenih hidrata.

Takođe, bogat je likopenom, koji paradajzu daje crvenu boju. "Konzumiranje paradajza i proizvoda na bazi paradajza može da pomogne u zaštiti tela, jačanju imuniteta i smanjenju rizika od nastanka bolesti", kaže dijetetičar Šeri Berger. Paradajz je takođe bogat vitaminima A i C, a apsorpciju likopena možete da povećate kombinovanjem paradajza sa zdravim mastima, poput maslinovog ulja.

Povrće, Biljke, luk, Paradajz
foto: Profimedia

Nutricionistkinja Blanka Garsija kaže da paradajz pomaže da bolje apsorbuje gvožđe iz drugih namirnica, što je mineral koji ima ključnu ulogu u proizvodnji hemoglobina i mioglobina, proteina koji prenose kiseonik do mišića i organa celog tela. Ovakav efekat paradajz ima jer sadrži impresivne količine vitamina C, pa se tako jednom šoljom paradajza može uneti 27 odsto dnevnih potreba vitamina C.

Paradajz je pun vitamina C, kalijuma, folata i vitamina K. Količina vitamina pronađenih u paradajzu može se značajno razlikovati, ali prosečan paradajz srednje veličine bi trebalo da ima oko 28 procenata vaše dnevne preporučene doze vitamina C. Časopis "Medicinske vesti" objašnjava da se koristi paradajza razlikuju od vrste i veličine, zbog količine minerala i vitamina u njima, na primer, čeri paradajz ima veći sadržaj beta-karotena nego običan paradajz.

00:44

Vino ili paradajz

(Espreso/mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.