ITALIJANSKI DEZERT OD PRE 5 VEKOVA ZA UMORNE MUŽEVE: Napravite ovaj PREUKUSNI šejk od SAMO 3 sastojka i UŽIVAJTE
Zabajone, Foto: Printscreen/youtube/Jamie Oliver

RECEPT

ITALIJANSKI DEZERT OD PRE 5 VEKOVA ZA UMORNE MUŽEVE: Napravite ovaj PREUKUSNI šejk od SAMO 3 sastojka i UŽIVAJTE

Zabajone može da se pije na slamčicu kao osvježavajući šejk, da se služi u čaši s omiljenim voćem, cimetom, čokoladnim mrvicama i mlevenim pistaćima ili da se iskoristi kao nadev za palačinke

Objavljeno: 09:54h

Slatko vino, jaja i šećer su sve što vam je potrebno za gust, mirisan i neodoljiv krem. Italijanski dezert koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim ima nekoliko verzija nastanka, piše punkufer.hr.

Leti osvežava, a zimi, poslužen topao, zabaione ili zabaglione greje poput zagrljaja. Prema nekim teorijama zabaione je nastao davnih dana na Siciliji, a drugi pak tvrde kako realniji scenario uključuje monaha San Paskvalea iz Torina, koji je u 16. veku opojni krem „prepisivao“ kao recept protiv umora kada bi se žene žalile na bezvoljne muževe.

Još jedan od mogućih očeva recepta bi mogao biti Đovani Baljoni, poznat kao Zvan Bajòun, koji je navodno smislio zabaione sasvim slučajno kada je tokom rata vojnicima pripremio jelo od jedinih dostupnih sastojaka. U njegovom slučaju nije se radilo o kremu, nego o supi koja je okrepila trupe.

U Veneciji se zabaione najčešće posluživao kao hladno osveženje, a renesansni kuvar Bartolomeo Skapi recept je oplemenio cimetom, ali i neutralnim pilećim bujonom i maslacem. U 17. veku u zabaione su počeli da se dodaju i pistaći.

Sastojci:

-3 žumanca -3 kašičice šećera -vino po izboru: marsala, muskat ili porto

Priprema:

Odvojite žumanca i stavite ih u posudu u kojoj možete da ih kuvati na pari. Sačuvajte ljusku jaja jer će vam trebati da izmerite količinu vina za recept. U polovinu slomljene ljuske jajeta do polovine sipajte vino pa ga dodajte žumancima. Dodajte i šećer. Umutite sastojke dok se dobro ne sjedine pa ih stavite da se kuvaju na pari.

Žumanca zagrevajte postepeno da se ne bi zgrudvala. Lagano mešajte na pari dok ne dobijete gust i gladak krem. Trebaće vam od 5 do 10 minuta.

Ako krem želite da poslužite hladan, posudu sa zabaioneom stavite u veću posudu koju napunite ledom i hladnom vodom pa mešajte dok se ne ohladi. Prema želji ukrasite voćem.

01:00

Recept za svinjski paprikaš

(Espreso/danas.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.