topi se u ustima
OVO JE NAJBOLJI RECEPT ZA OMILJENI JUGOSLOVENSKI KOLAČ: Na ovoj poslastici su ODRASTALE MNOGE GENERACIJE
Šampita je starinksi kolač koji se pravi od jeftinih sastojaka
Šampita je starinski kolač koji je krasio svaku poznatu poslastičarnicu, a vrlo je jednostavan da se pripremi kod kuće. Osnova je mekani biskvit, a fil je šne od belanaca umućen sa šećerom.
Ako želite da poboljšate ukus čuvenih šampita, onda ih prelijte čokoladnom glazurom ili pospite kakaom, a možete i da ukrasite voćem.
Sastojci:
Za koru:
100 g brašna
1/2 kesice praška za pecivo
7 žumanaca
100 g šećera
70 ml mleka
70 ml ulja
Za šne:
7 belanaca
400-500 g šećera
50 ml vode
Priprema:
Penasto umutite žumanca i šećer, pa sipajte mleko, promešajte, a onda sipajte ulje i prosejano brašno sa praškom za pecivo. Sve dobro sjedinite. Smesu sipajte u nauljeni i pobrašnjeni kalup i poravnajte. Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 10 minuta.
Belanca umutite u čvrst šne, a šećer otopite sa vodom. Zatim dobijeni sirup dodajte u šne i mutite još 15 minuta. Sipajte preko kore i pecite u rerni još 5 minuta, dok se ne formira korica. Ohladite na sobnoj temperaturi, a zatim prebacite u frižider.
Majke i snajke:
(Espreso/Stvar ukusa)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!