ZBOG OVE TORTE ĆETE SE PRAVITI DA VAM JE ROĐENDAN SVAKI DAN: Kremasta i u DVE varijante, jedna je PRELAKA (RECEPTI)
Žerbo torta, prste da poližeš, Foto: Printscreen/ Youtube/ Bokina kuhinja

čas posla

ZBOG OVE TORTE ĆETE SE PRAVITI DA VAM JE ROĐENDAN SVAKI DAN: Kremasta i u DVE varijante, jedna je PRELAKA (RECEPTI)

Kada su torte u pitanju ova je stvarno kraljica ukusa, kada joj vidite fil, nećete moći da joj odolite

Objavljeno:

Ukoliko vam treba veća torta, onda pogledajte prvu varijantu, za manju tortu koja se brže sprema, druga varijanta je dušu dala, jer se za pripremu peče samo jedna kora.

Kada su torte u pitanju ova je stvarno kraljica ukusa, kada joj vidite fil, nećete moći da joj odolite.

Evo najboljeg recepta za Žerbo tortu:

Sastojci:

Žerbo torta
foto: Printscreen/ Youtube/ Bokina kuhinja

za jednu koru (od ukupno 4)

  • 1 kašičica soka od limuna
  • 1/2 kašičice vanile
  • 1/2 kašike brašna
  • 3 belanca
  • 3 kašike šećera
  • 6 kašika mlevenih oraha
Žerbo torta
foto: Printscreen/ Youtube/ Bokina kuhinja

1. preliv

  • 200 gr čokolade za kuvanje
  • 100 gr putera
  • 350 gr šećera
  • 2. preliv

Za fil:

  • 100 gr čokolade
  • 250 gr putera
  • 12 žumanaca
  • 12 kašika šećera
Žerbo torta
foto: Printscreen/ Youtube/ Bokina kuhinja

Priprema:

  1. Umutiti belanca sa šećerom, u toku mućenja dodati limunov sok i vanilu. U umućen sneg špatulom pažljivo umešati mlevene orahe pomešane sa brašnom. Sipati u okrugli pleh obložen peki papirom i peći dok kora blago porumeni (petnaestak minuta).
  2. Tako ispeći 4 kore.
  3. Šećer karamelisati i brzo preliti sve 4 kore. Budite pažljivi, jer je vreo šećer veoma opasan.
  4. Rastopiti čokoladu, dodati puter, dobro promešati i preliti preko kora. Pustiti da se glazura stegne.
  5. Žumanca umutiti sa šećerom, pa kuvati na pari da se krem zgusne. Dodati čokoladu, promešati da se lepo sjedini, pa sve skloniti sa vatre. U prohlađeno dodati 250 gr umućenog putera.

Za ovu Žerbo tortu postoji još jedna varijanta, malo jednostavnija!

Druga varijanta:

Za koru:

  • 20 kašika oraha
  • 2 kašike brašna
  • 10 belanaca
  • 10 kašika šećera

1. preliv - 290 gr šećera

2. preliv - 170 gr čokolade+70 gr putera

fil: 10 žumanaca+10 kašika šećera+80 gr čokolade+ 210 putera

Ispeći jednu koru u plehu od šporeta, pa podeliti na 3 dela.

Uživajte u savršenom ukusu torte, a ako vam se jede Jafa torta, možete pogledati ovaj recept.

Torta na 6 spratova, Vanja Mijatović i Aleksandar uživaju na proslavi:

00:36

Torta na 6 spratova, Vanja Mijatović i Aleksandar uživaju na proslavi

(Espreso/ Lepa & srećna)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.