ukus tradicije
STARINSKA TORTA JE OSVAJALA SRCA ŠIROM BALKANA: Toliko je dobra da BAKE napamet recituju RECEPT
Ova predivna slojevita poslastica od lešnika i čokolade uživa veliku popularnost širom Balkana
Boem torta svakako je jedna od onih za koje su svi čuli, svi su ih probali i kroz generacije prenose recept s kolena na koleno, a zapravo se ne zna zašto je tačno dobila baš to ime.
Ova predivna slojevita poslastica od lešnika i čokolade uživa veliku popularnost širom Balkana, a manje-više se svugde pravi na isti način. Neko preferira da umesto lešnika koristi orahe, neko smanji čokoladu kako torta ne bi bila toliko slatka, a u svakom slučaju — svaki zalogaj je kao magija!
Sastojci:
Za kore:
- 250 grama pečenih mlevenih lešnika
- 2 kašike kako praha
- 12 belanaca
- 150 grama šećera
Za crni fil:
- 4 štangle čokolade
- 200 grama maslaca
- 6 žumanaca
- 70 grama šećera
Za žuti fil:
- 2 kašike brašna
- 2 kašike gustina
- pola litra mleka
- 6 žumanaca
- 70 grama šećera
- 2 kesice vanil šećera
Za glazuru:
- 3 kašike vode
- 3 štangle čokolade
- 3 kašike šećera
Priprema:
- Za kore umutite belanca sa šećerom u čvrst sneg, pa dodajte mlevene lešnike i kakao. Lagano kašikom sve umešajte, pa izlijte u posudu za pečenje, obloženu pek-papirom ili podmazanu. Pecite u rerni prethodno zagrejanoj na 180 stepeni, najmanje pola sata. Biskvit ostavite da se prohladi, pa isecite na tri kore.
- Za crni fil. Penasto umutite žumanca i šećer, pa stavite da se kuvaju na pari. Pri kraju dodajte čokoladu i mešajte dok se ne istopi, pa sklonite s vatre. Ostavite da se hladi, pa prohlađenom filu dodajte istopljen i umućen maslac.
- Na red dolazi ređanje torte tako što će žuti fil umutite žumanca mikserom, dodajte šećer i vanilil šećer, pa kašikom mešajte uz postepeno dodavanje brašna. Razmutite gustin u malo odvojenog mleka, pa umešajte u fil. Zatim ostatak mleka skuvajte, skinite s vatre, dodajte fil, pa skuvajte kao puding.
- Sada spremite se prvo staviti koru, pa premazati žuti fil, pa crni film, pa ponovo koru, pa žuti fil, pa crni fil, pa ponovo koru. Za glazuru pomešajte šećer s vodom i stavite na srednju vatru, pa kad se šećer istopi, dodajte čokoladu i mešajte dok se ne istopi. Odmah prelijt preko torte i ostavite da se hladi i stegne.
UKUSNA, MEKANA I SOČNA! Poznati prave pitu od jabuka u kulinarskoj emisiji, OVAJ RECEPT ĆETE OBOŽAVATI:
(Espreso/ Stvar ukusa)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!