KONAČNO JE OTKRIVENO DA LI BIBLIJA ZABRANJUJE SE*SUALNE ODNOSE PRE BRAKA: Hrišćani nisu imali pojma
Ilustracija, Foto: Tom Merton / Caia Image / Profimedia

paŽnja

KONAČNO JE OTKRIVENO DA LI BIBLIJA ZABRANJUJE SE*SUALNE ODNOSE PRE BRAKA: Hrišćani nisu imali pojma

U nastavku saznajte da li je odnos pre braka po Bilbiji dozvoljen ili ne

Objavljeno:

Postoji mnogo spekulacija na temu odnosa pre braka i da li to Bilbija odobrava ili ne. Evo nekoliko reči na tu temu:

Bog je zamislio čoveka pre svega bestrasnog i svetog, i njegov polni život trebalo je da bude svet, te potreba samo za rađanjem, jer on tada nije imao nužnost da upražnjava seks radi „uživanja“. Uživanja u čemu – u blatu? U psihi ondašnjeg besmrtnog čoveka polni akt je bio besmislen, jer nije sa sobom nosio strast, tako da mu ne bi bilo jasno zašto to mora da radi a da ne planira novi život, koji je opet iz predela Božjih. - piše na sajtu Svetosavlje.org.

Sveti apostol Pavle piše: „Sve mi je dozvoljeno, ali sve ne koristi: sve mi je dozvoljeno, ali ne dam da išta ovlada mnome. Jela su za stomak i stomak za jela, ali će Bog i jedno i drugo ukinuti. A telo nije za blud nego za Gospoda, i Gospod za telo“. Ovo se odnosi uglavnom na sve one stvari koje nam pričinjavaju kakvo zadovoljstvo. O tome sam već ranije govorio.

Seks
foto: Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia

Svaka stvar koja nam pričinjava zadovoljstvo, potencijalno je opasna za nas, jer se na te stvari čovek lako navikne i one mu ako ne pazi postaju okovi. Osećaj telesne naslade koji prati intimne odnose, Bog je usadio u čoveka kako bi mu olakšao ispunjenje zapovesti: „Rađajte se i množite, napunite zemlju i vladajte njom“. Samo rađanje, vaspitavanje i odgajanje dece je složen i mukotrpan zadatak. Da takvom zadatku ne prethodi momenat telesne naslade, koliko ljudi bi se zaista rešilo da ispunjavaju ovu zapovest? , odgovorio je duhovnik na portalu TV Hram na pitanje da li su dozvoljeni telesni odnosi pre braka.

- Ako pogledate sveštenu istoriju roda ljudskog – Sveto Pismo, videćete da je Gospod znao za taj Vaš problem, pa je blagoustanovio da se seksualno zrele ličnosti venčavaju kada im je vreme („zdravo vreme“) , i devojka od 20 godina u svim kulturama smatrana je za baba-devojku (skoro do juče) , a za muškarca prva polovina dvadestih za usedeoca. Danas će svako reći, pa to je nezdravo, a Vi samo što pomenuste da je „nezdravo“ da dečka držite za ruke do 22 (ili 26 ako bude lošiji učenik) . Zašto tako „rano“? – zato što je već teško da se uzdržava, jer i sv. ap. Pavle savetuje da je bolje da se ženimo nego da se uspaljujemo. To je ono što Bog želi od nas, a drugo je šta mi očekujemo i kako planiramo ovaj prekratki život. - piše na sajtu Svetosavlje.

49:30

USIJANJE 17.07.2023

(Espreso/SrbijaDanas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.