OVA DVA JELA SU REDOVNO NA SRPSKOJ TRPEZI I SVI MISLE DA SU ISTA: Zapravo postoji VELIKA RAZLIKA, bićete ŠOKIRANI
Sataraš, Foto: Printscreen/Youtube/ VIDEO COOK - Recipes and Tips

da li ste znali

OVA DVA JELA SU REDOVNO NA SRPSKOJ TRPEZI I SVI MISLE DA SU ISTA: Zapravo postoji VELIKA RAZLIKA, bićete ŠOKIRANI

Ako do sada niste znali, naučite koja je razlika između dva omiljena letnja jela - sataraša i bećarca

Objavljeno:

Sataraš ili bećarac su slična jela, ali ipak suštinski različita. Jeste da se pripremaju od gotovo istih namirnica, ali ipak postoje neke razlike koje ih čine posebnim.

Sataraš nam dolazi iz mađarske kuhinje, a prevod imena je satara. Veruje se da je ovo jelo dobilo ovakav naziv zato što se namirnice seku na krupnije komade. Koriste se paradajz, paprika, crni luk i jaja. Sataraš se uglavnom priprema tokom letnjih i jesenjih meseci, jer osim što je lagano i vrlo je jednostavno. Osim što je ukusan i lak za spremanje, sastojci su poprilično jeftini. Pročitajte i kako da napravite klasičan sataraš.

Sataraš
foto: Printscreen/Youtube/soskuhinja

Recept za sataraš

Sastojci:

1 crni luk

3 paradajz

4 paprike

3 jajeta

Priprema:

Krupno isecite luk, pa propržite na malo zagrejanog ulja. Zatim dodajte krupno sečenu papriku i paradajz. Začinite po želji i krčkajte dok povrće ne pusti vodu, a onda ostavite još 10-ak minuta, da tečnost ispari, pa dodajte umućena jaja i kada se ona isprže isključite šporet.

Bećarac je jelo koje nam dolazi iz Vojvodine, a osnovna razlika između njega i sataraša su jaja. Bećarac se isto jede tokom letnjih i jesenjih meseci, kada je i sezona paprici i paradajzu. Sem jaja, razliku između bećarca i sataraša pravi i to što se paprika, paradajz i crni luk seku sitnije. Sataraš i bećarac pripremaju se u širokom tiganju ili plitkoj i široj šerpi kako bi tečnost, koju sastojci tokom obrade otpuste, brže isparila i zahvaljujući tome povrće zadržalo čvrstinu. U nastavku teksta pročitajte recept za bećarac.

Bećarac
foto: Printscreen Youtube / Kuhinja Valentina Mašković

Recept za bećarac

Sastojci:

8 većih paprika

7 paradajza

1 crni luk

Priprema:

U većoj šerpi na malo ulja prodinstajte sitno seckani crni luk. Posolite i pobiberite, pa dodajte seckane paprike i paradajz. Sipajte pola čaše vode, pa poklopite i ostavite da se krčka. Kad povrće pusti sok nastavite da kuvate dok ne omekša. Prijatno!

01:03

Majke i snajke finale

(Espreso/Stvar ukusa)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.