SAMO OVAKO ĆETE UKLONITI KRPELJA SA KOŽE: Dr Snežana je objasnila šta morate ODMAH da URADITE, dobro ZAPAMTITE
Krpelj, Foto: Printscreen/RTS

savet

SAMO OVAKO ĆETE UKLONITI KRPELJA SA KOŽE: Dr Snežana je objasnila šta morate ODMAH da URADITE, dobro ZAPAMTITE

Dr Svetlana je objasnila kako najlakše da uklonite krpelj sa kože

Objavljeno: 11:16h

Čim je stiglo lepo vreme, pojavili su se i insekti.

Ako provodite vreme u dvorištu, prirodi morate da znate kako da uklonite krpelja napravilan način.

Stručnjaci su izneli svoje mišljenje i važno je da obratite pažnju.

Krpelj
foto: Printscreen Youtube/Elta HD

„Ne preporučuje se polivanje raznim tečnostima kao što su benzin, ulje, alkohol, lak za nokte, jer ovaj postupak dovodi do toga da krpelj povrati crevni sadržaj na mestu uboda i tako ubaci bakterije u krv. Na taj način se samo povećava rizik obolevanja od infektivnih oboljenja koje prenose krpelji“, upozorio je dr Ivan Aleksić iz Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju.

„Ako sami vadite krpelja, sterilišite pincetu, pa rilicu krpelja uhvatite skroz do površine kože i potom ga lagano povlačite nagore, sve dok ga ne izvučete. Ne preporučuje se uvrtanje krpelja u pravcu suprotnom od kretanja kazaljke na satu jer može doći do kidanja rilice“, upozorava dr Aleksić.

I dr Snežana Tomanović, rukovodilac grupe za medicinsku entomologiju Instituta za medicinska istraživanja u Beogradu, objasnila je za Novu s šta je najbolje učiniti kad nam se krpelj zakači.

Peškir, Pauk, Buba, Krpelj, Prljav peškir
foto: GAETAN BALLY / KEYSTONE-SDA-ATS AG / Profimedia

Krpelja treba izvaditi što pre i to je prva bitna stvar. Najbolje je mehaničko vađenje, a nikako tretiranje bilo kakvim hemijskim agensima. Dakle, izbegavajte ulje od mente, zatim, slana voda, so, parfem, benzin – ništa od toga, samo pinceta. Krpelja možete izvaditi i ravno i ukrug, ali ne mora u kontrasmeru od kazaljke na satu, već kako vam je zgodnije. Samo je bitno da se on zahvati što bliže koži i da se izvuče lagano i pažljivo da se ne bi pokidao“, priča doktorka.

Ako i pored sve pažnje glavica ili drugi manji deo krpelja ostane u koži, trebalo bi da ga telo samo izbaci i nema potrebe za odlaskom kod lekara.

„Svakako treba pratiti stanje i reagovati ako se pojave bilo kakvi simptomi koji ukazuju na lajmsku bolest ili na infekciju. I međunarodna preporuka je da se nakon vađenja prate simptomi. Ako se pojave, tada se ide kod lekara. Prvo, nije svaki krpelj zaražen, a drugo, i ako jeste, to ne mora apsolutno da znači da će on preneti zarazu i upravo je zato bitno da se krpelj što pre izvadi“, kaže doktorka Tomanović i dodaje da za lajmsku bolest, okvirno, sve duže od 24 sata predstavlja rizik, a prema nekim studijama čak i do 48 sati.

Bonus video:

07:09

ZAŠTO SMRDIBUBE SMRDE? Biolog objasnio šta insekt ispušta kada se oseti ugroženo I DA LI JE OPASNO ZA LJUDE

(Espreso/Nova s)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.