PIŠITE TO
U TRADICIONALNU SRPSKU GIBANICU SE STAVLJA SAMO JEDNA VRSTA SIRA: Zbog toga je MASNIJA, samo naše BAKE znaju RECEPT
Sir koji se koristi je tvrdi stari kravlji sir, jer je on mastan i slan i samim tim je pita ukusnija i lepša
Tradicionalna srpska gibanica se sprema samo na jedan način.
Mešavina kojom se zaliva joj daje pravi šmek.
Jedna vrsta sira dolazi u obzir i morate da ga stavite.
Srpska gibanica je vrsta pite koja se slaže u slojevima, nadev je od sira a zaliva se mešavinom jogurta, jaja, ulja, vode i soli. Poslužuje se u svim mogućim prilikama, od doručka i večere, preko predjela na raznim slavljima, pa čak i piknika.
Sir koji se koristi je tvrdi stari kravlji sir, jer je on mastan i slan i samim tim je pita ukusnija i lepša. Navikli smo nekako na sitni sir, ali vam stvarno preporučujemo da napravite sa starim. Odlična je i sa feta sirom ukoliko ne nađete stari kravlji.
SASTOJCI:
1 kg kora za pite
500 gr starog slanog sira
2 kašičice soli
200 ml ulja
8 celih jaja
200 ml vode
500 ml jogurta
PRIPREMA:
Uključiti rernu na 200 stepeni da se zagreje. Podeliti kore na 6 delova. Podeliti sir na 5 delova.
Podmazati veliki pleh i poslagati prvi deo kora jednu na drugu i svaku premazati sa malo ulja. Na zadnju koru staviti komadiće sira. Tako raditi do kraja sa korama i sirom.
Umutiti jaja sa solju, dodati jogurt i vodu, ako vam je ostalo ulja i njega ( mada meni nije ) i sve umutiti.
Iseći gibanicu oštrim nožem pa zaliti u proreze preliv svuda po malo. Nagnuti pleh levo i desno i napred i nazad kako bi preliv svuda prošao.
Staviti da se peče sve do zlatno braon boje. Pitu iseći ponovo po prorezima, pokriti krpom i prohladiti.
Prijatno!
Bonus video:
(Espreso/Stil)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!